"Přijali jsme sázky za 16 milionů korun. To je na mimosportovní událost výjimečná věc. Podobný zájem vyvolala jen první přímá volba českého prezidenta. Jenže tehdy vyhrál favorizovaný Miloš Zeman, na kterého šla většina sázek. V tomto případě vyhrál podceňovaný Trump v kurzu 4:1 a sázkařům tak vyplácíme několik desítek milionů korun," sdělil hlavní bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis.

Sázkaři většinou mírně preferovali Hillary Clintonovou

Fortuna na její vítězství přijala 52 % vkladů, Chance 56 %. Naopak u Tipsportu věřila nepatrná většina Trumpovi. Počáteční kurz na Trumpa na začátku volební kampaně byl 15:1. "Takové kurzy obvykle vypisujeme na události, které nejsou příliš reálné. Trump tak šel do boje o prezidentský post v roli jasného outsidera. Naopak Clintonová měla prvotní kurz 1,9:1," doplnila mluvčí Chance Markéta Světlíková. Kurzy se postupně vyvíjely, nejvíce klientů si podle ní vsadilo v době, kdy na Clintonovou byl 1,25:1 a na Trumpa 4:1. Chance přijala sázky za 4 miliony korun.

Bookmakeři netrefili ani brexit

Stejně jako v případě amerických voleb se bookmakeři netrefili ani při červnovém referendu o brexitu. Na variantu setrvání Británie v Evropské unii byl ve finální fázi kurz 1,15:1. Referendum však dopadlo opačně. Při nedávných volbách do Senátu byl původně nejvyšším favoritem ze všech kandidátů Zdeněk Škromach (ČSSD), který nakonec ve druhém kole výrazně prohrál. "Sázkaři opět potvrdili, že na politických událostech, a nejen těch českých, dokážou při tipování hodně vydělat. Předpovídat výsledky voleb je pro bookmakery obtížné, politickým a dalším příležitostem se nicméně budeme dále intenzivně věnovat," dodal mluvčí Fortuny Petr Šrain. Foruna vybrala 18 milionů korun, z toho tři miliony při live sázkách během dnešní noci. Sázkařům podle Šraina vyplatila devět milionů.

Tipsport, Fortuna a Chance drží v Česku podle údajů asociace Apkurs, která tyto společnosti sdružuje, 92 % trhu kurzových sázek. Ostatní firmy výši tržeb za jednotlivé akce obvykle nezveřejňují. Dá se však předpokládat, že celkové sázky na prezidentské volby v USA mírně přesáhly 40 milionů korun. To je zhruba osmkrát víc než na brexit.

Nejvyšší výhra padla ve Fortuně, její klient postupně na třech tiketech vsadil na Trumpa 320 000 korun a vyhrál 1,445 milionu. Chance vyplatí nejvyšší výhru 1,14 milionu korun za téměř 400 000 Kč vsazených, naopak jeden její klient vsadil 120 000 Kč na Clintonovou. U Tipsportu si nejvíce připsal sázkař, který vsadil na Trumpa 148.000 korun za kurz 4,4:1.