Insolvenční rejstřík dnes zveřejnil insolvenční návrh na loterijní společnost Sazka, který podal šéf firmy Aleš Hušák. Tímto podáním lze považovat dlužnický insolvenční návrh za kompletní, neboť s ním souhlasili oba statutární zástupci oprávnění samostatně jednat, uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Městský soud v Praze je povinen o dlužnickém insolvenčním návrhu rozhodnout ve lhůtě 15 dnů, nicméně insolvenční soudce podle ní nevylučuje, že se tak stane dříve, bez vyčerpání celé lhůty.

Způsob řešení úpadku nebude s největší pravděpodobností zvolen současně s rozhodnutím o úpadku, neboť zde nepřipadá v úvahu konkurz a rovněž ani dlužník spolu s insolvenčním návrhem nepředložil reorganizační plán již přijatý věřiteli. S ohledem na okolnosti řízení je možné o způsobu řešení úpadku rozhodnout do tří měsíců od rozhodnutí o úpadku, a to nejdříve po svolané schůzi věřitelů, upozornila Lhotáková.

V insolvenčním návrhu Hušák deklaroval, že odůvodněný návrh na povolení reorganizace dodá soudu nejpozději deset dnů před schůzí věřitelů. V případě povolení reorganizace má dlužník přednostní právo na vypracování reorganizačního plánu, a to ve lhůtě 120 dnů. Schůze věřitelů bude podle Lhotákové svolána v rozhodnutí o úpadku, stejně jako bude rozhodnuto o insolvenčním správci.

Přehled věřitelů

V návrhu je mimo jiné uveden přehled některých věřitelů firmy, jejichž pohledávky jsou 30 dnů po lhůtě splatnosti a Sazka je není schopna plnit. Mezi věřiteli je zmíněna skupina KKCG s pohledávkou 400 milionů korun, UniCredit Bank s pohledávkou 22,5 milionu korun, dvě pohledávky společnosti ETO ve výši 247 milionů a více než miliarda korun a pohledávka společnosti Siderius v objemu téměř 215 milionů korun.

Hušák jako řešení situace Sazky soudu navrhuje reorganizaci firmy s tím, že návrh na povolení reorganizace Sazka podá deset dnů před první schůzí věřitelů. Ta se má konat po rozhodnutí soudu o úpadku.

Hušák v návrhu zopakoval, že Sazka se snažila „konstruktivně řešit výpadek likvidity, který nastal, jednáním s potenciálními investory o poskytnutí úvěru, ze kterého měla v úmyslu hradit všechny své splatné závazky“. To však zkrachovalo, protože soud dosud neudělil souhlas s uzavřením úvěrové smlouvy, dodal Hušák.

Insolvenční návrhy

Hušákův insolvenční návrh je druhý za Sazku, první podal místopředseda představenstva Roman Ječmínek. Soud tak může o insolvenci firmy rozhodnout kdykoliv, podle zákona na to má 15 dnů. Další insolvenční návrhy na Sazku podali už dříve velcí věřitelé firmy, podnikatel Radovan Vítek prostřednictvím společností Moranda a Siderius a skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Morandu a Siderius převzala později od Vítka skupina PPF podnikatele Petra Kellnera.

Vedení Sazky si slibovalo pomoc se splacením závazků od firmy Gladiolus, kterou založily společnosti Penta a E-Invest. Návrhy smluv s Gladiolem počítaly s tím, že Sazka od nich dostane úvěr 2,5 miliardy korun. Zárukou měl být majetek Sazky.

Městský soud v Praze v pátek o návrzích smluv s firmou Gladiolus nerozhodl a jmenoval prozatímní věřitelský výbor Sazky, jehož hlavním úkolem bude posoudit právě úvěrové smlouvy s Gladiolem. Členy výboru jsou společnost Moranda, firma Siderius, společnost KKCG Structured Finance, GTECH Corporation a Česká spořitelna.

Čtěte také: Hušák: V Sazce se hraje o to, kdo z věřitelů prodělá