Co nabízí kolektivní systém ASEKOL Solar?
ASEKOL Solar nabízí všem provozovatelům FVE zajištění jejich zákonné povinnosti, která se týká recyklace solárních panelů. Disponujeme potřebným povolením od MŽP pro skupinu 4 – spotřebitelská zařízení a solární panely. Jako neziskový kolektivní systém působíme na trhu už od roku 2005 a pro sběr solárních panelů tak můžeme využít již vybudovanou hustou síť sběrných míst, sdílená infrastruktura minimalizuje náklady a zároveň nabízí klientům vysoký komfort při sběru vysloužilých panelů. Provozovatelům FVE nabízíme jednoduchou online registraci a možnost dohlížet na vložené poplatky. Úzce spolupracujeme s Českou fotovoltaickou asociací, která nás doporučuje svým členům.

Jakou mají provozovatelé jistotu, že se kolektivní systém o jejich peníze dobře postará?
ASEKOL Solar je kolektivní systém založený výhradně pro zpětný odběr solárních panelů, vložené peníze se tak nemohou „smíchat" s recyklačními poplatky na běžná elektrozařízení. Nabízíme navíc možnost online dohledu nad zaplacenými poplatky, tzv. „panelové konto". Provozovatel bude vědět, na co peníze použijeme. Náš přístup k penězům klientů ilustruje také to, že jim na konci recyklačního procesu vystavíme vyúčtování a vrátíme případný přeplatek. ASEKOL Solar nabízí transparentní vlastnickou strukturu, zakladateli jsou například společnosti LG, Panasonic, Philips, Samsung nebo Sony.

Jak bude ASEKOL Solar panely vybírat a co se s nimi pak stane?
V případě, že provozovatel FVE bude vyřazovat méně než 20 panelů, nabízíme přes 200 sběrných míst po celé republice, kam je může odvézt. Při větším množství panelů si pro ně zdarma dojedeme. Pro konečnou fázi recyklace nabídneme provozovateli zpracovatelské firmy, které splňují zákonné požadavky na míru recyklace panelu včetně jejich cenové nabídky. Provozovatel si pak může sám určit, kdo má jeho panely fyzicky zlikvidovat. Po ekologické likvidaci panelů vystavíme provozovateli potvrzení pro MŽP o splnění zákonné povinnosti.

Je vůbec reálné stihnout registraci do konce měsíce?
Ano, nabízíme jednoduchou online registraci na www.asekolsolar.cz. Pokud provozovatelé potřebují detailnější radu, mohou se obracet na naši bezplatnou telefonickou linku 800 200 234.