Pro zamítnutí hlasovali sociální demokraté, komunisté, nezařazení, ale i lidovci Jiří Čunek a Petr Pithart. Koaliční senátoři naopak chtěli návrh schválit, jejich hlasy ale nestačily.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska poslanci Senát přehlasují. „Ano, jsem přesvědčen, že vládní koalice má dostatek sil na to, aby přehlasovala kvórem 101 poslanců názor Senátu,“ řekl Kalousek Českému rozhlasu.

Novela rovněž sjednocuje od roku 2013 obě sazby DPH na 17,5 procenta, základní sazba DPH je nyní dvacetiprocentní. Poslanci budou o předloze hlasovat zřejmě již na své říjnové schůzi. Zatímco v Senátu má většinu opoziční ČSSD, která se zvýšením daně nesouhlasí, ve sněmovně má převahu vládní koalice.

Kalousek senátorům dnes řekl, že návrh má pomoci k zajištění dlouhodobé finanční stability důchodového systému. Senátory ujistil, že zhruba 22 miliard korun, které má zvýšení daně vynést, půjde výlučně na krytí schodku na důchodovém účtu. Případné přebytky skončí na zvláštním účtu finančních aktiv.

Senátory informoval také o tom, že sněmovna projednává novelu zákona o zrušení Fondu národního majetku, která má také posílit důchodový účet. Počítá s tím, že se do něj budou zapojovat dividendy ze státem ovládaných společností. Kalousek nakonec požádal senátory o podporu zákona, i když, jak řekl, je si předem vědom, jak to dopadne.

Levice prosadila zamítnutí

Levice, která má v Senátu většinu, ale prosadila zamítnutí. Předseda senátního hospodářského výboru Jan Hajda (ČSSD) odmítl argument, že dopad zvýšení daně nebude závažný. Naopak podle něj bude mít velký dopad na domácnosti i podniky, a to spolu s očekávaným růstem energií. Také to podle něj povede k přesunu nákupů do zahraničí nebo k nákupu levnějších potravin. Jak řekl, už nyní hodnotí obchodní řetězce Česko jako „odpadní žumpu v Evropě“.

Rozpaky vyjádřil i senátor vládní ODS Petr Pakosta. Podle něj existuje nebezpečí, že lidé z příhraničních oblastí budou po zvýšení daně jezdit kupovat přes hranice. Daně by tak skončily třeba v Rakousku nebo Německu.

Změnu v sazbách kritizuje nejen opozice. Například představitelé družstevních prodejen se obávají, že zvýšení daně přinese zánik stovkám jejich obchodů, které budou muset kvůli vyšší dani zdražit. Proti zdražení knih v důsledku zvýšení sazby daně zase protestovalo v červnu několik stovek lidí.

Čtěte také: Změna sazby DPH ovlivní ceny stavebních prací