V lokalitách, které jsou špatně pokryty mobilním signálem, nebo v nich dokonce signál žádného z mobilních operátorů není dostupný, je pevná linka často jediným možným způsobem, jak se někam dovolat. „Klasický telefon v takovém případě může zachránit i život," upozorňuje Libor Dočkálek. Pevná linka je pro seniory důležitá i pro zařizování běžných denních potřeb, od nákupu přes kontakt s lékařem nebo úřady.

Proč vlastně senioři odolávají nástupu mobilních telefonů a nadále upřednostňují pevné telefonní linky, když už existují speciální mobily s velkými tlačítky a uzpůsobeným displejem? Podle Renaty Prokešové, výkonné ředitelky sítě zařízení pro seniory GrandPark, je hlavním důvodem návyk a potřeba zachovávat zažité stereotypy. „Čím je člověk starší, tím je konzervativnější, nemá rád změny. Mladí lidé si kupují nové věci, zkouší, učí se. Čekají na to, až vyjde nový typ telefonu, předhánějí se v tom, kdo na něm umí více a těší se na nový model, který bude umět nové věci. Senioři ale takovou potřebu nemají," vysvětluje Prokešová.

Ilustrační foto.
Mobilní telefon budou mít za pár let více než dvě třetiny celosvětové populace

Pevná linka má pro starší lidi hned několik výhod. Snadno se ovládá, senior se nemusí učit pracovat s mobilním telefonem a nehrozí, že ho někde zapomene, ztratí nebo se mu vybije. Klasický telefonní přístroj znají po celý život a jeho ovládání se nemění. Není nutné se o něj nijak starat, na rozdíl od mobilu nemusejí lidé myslet na pravidelné dobíjení baterie nebo na na dobíjení kreditu.

Moderní pevné linky pracují i na bezdrátové technologii, uživatel je tedy může libovolně přesouvat po bytě, aniž by byl omezován přípojným kabelem.

Ilustrační foto.
Pevná telefonní linka má stále smysl