Až se příští týden budete dívat na realitní inzeráty ve snaze něco koupit, rovnou si k ceně připočítejte další čtyři procenta.

Od 1. listopadu se opět mění způsob placení daně z nabytí nemovitosti (někdejší daň z převodu).

Platit ji bude kupující. Doteď to byl prodávající, respektive se obě strany mohly domluvit a „šábnout se". V praxi to ale přinášelo zmatky a hádky, kdy stát vymáhal nezaplacenou daň po protistraně, která byla ručitelem. Institut ručení teď končí.

Co však otočení daně na kupujícího znamená v reálu? Zájemce o nové bydlení musí sehnat nejen peníze na nemovitost, ale i čtyři procenta na daň. U dvoumilionové nemovitosti 80 tisíc, u třímilionové 120 tisíc korun 
a tak dále.

Vláda původně argumentovala dohodou: ať se prodávající domluví s kupcem, aby mu prodávající slevil. Jenže trh s nemovitostmi zažívá žně a každá „psí bouda" se ve městě prodá i za dvojnásobek. Ochota slevit bude malá. „O nemovitosti, speciálně o byty v Praze, je v současnosti vysoký zájem a ceny stále rostou. Z tohoto důvodu neočekáváme ani žádné snižovaní cen o výši daně," míní Jan Zachystal, jednatel RE/MAX Alfa.

A úspory máte?

Je to svým způsobem nešťastná doba. Česká národní banka (ČNB) se bojí přehřátí realitního trhu, kdy si – zjednodušeně řečeno – i nejslabší příjmové skupiny obyvatel berou rekordně levné hypotéky (aktuální úrok dle Hypoindexu je 1,82 procenta) na nesmyslně drahé nemovitosti. V budoucnu lidé nebudou schopni splácet a o byty přijdou.

ČNB tak od října utahuje šrouby. Banky smějí půjčit na bydlení je 95 procent hodnoty zastavené nemovitosti (tzv. LTV). Tudíž pět procent musí mít žadatel vlastních. Od jara se pak nutnost vlastních úspor zvýší až na deset procent.

Banky oslovené Deníkem ale stále deklarují, že jsou ochotny lidem půjčit i peníze na zaplacení daně. Ovšem v součtu to nesmí být víc, než povoluje ČNB.

„Klientům umožníme započítat do jejich hypotéky i daň z nabytí nemovitosti, pokud tím výše úvěru nepřesáhne regulátorem doporučovanou výši LTV – v současnosti 95 procent LTV," říká mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. „Financování daně bude prostřednictvím hypotéky možné, ale v součtu nesmí daň a hypotéka překročit aktuální povolený limit LTV od ČNB," potvrzuje za ČSOB Petra Hávová.

Na dani z nabytí nemovitosti stát ročně vybere skoro 11 miliard. Třeba sousední Slovensko ale daň v roce 2005 zrušilo.

Nové bude nové
Novela zákona mění také možnost uplatnění osvobození od daně při prvním úplatném nabytí nové stavby rodinného domu nebo bytové jednotky. „Pojmem ,nové' se budou nyní rozumět pouze dokončené nebo užívané rodinné domy či bytové jednotky, nikoliv stavby a jednotky již rozestavěné," říká daňová poradkyně KODAP Jana Melicharová. S tím souvisí i počítání pětileté lhůty, po kterou je první úplatný převod osvobozen. Bude to od data dokončení či užívání. Záleží, co nastane dřív.