Dluhy bývalé Setuzy nezaplatí daňoví poplatníci. Ministr zemědělství Jakub Šebesta smetl ze stolu plán bývalého ministra Petra Gandaloviče, který ústecké Setuze nabídl pomoc státu v podobě 300 milionů korun. Okamžitě se zvedla vlna kritiky konkurence STZ i řady politiků, že jde o zakázanou státní podporu a to teď potvrdil i nezávislý audit.

„Je nepravděpodobné, že by se peníze dostaly přímo k zemědělcům. Obávám se, že by peníze spíše sloužily k uhrazení nároků věřitelů Oleofinu, kteří má své úvěry splatné v létě 2009,“ uvedl ministr. Gandalovič totiž zdůvodňoval svou pomoc Setuze s tím, že je nejvýznamnějším zpracovatelem řepky a tudíž je na ní závislá řada zemědělských firem.

Podle Gandalovičova plánu, který podle Hospodářských novin tajně domlouval s věřiteli bývalé Setuzy, měl stát od společnosti Oleofin, přes který je dnes financován provoz STZ vyrábějící většinu produkce bývalé Setuzy, odkoupit za 300 milionů korun dluhopisy Podpůrný a garanční lesnický fond.

„Pokud chce ministerstvo zemědělství pomáhat jedné soukromé firmě, ať pomůže všem,“ zněl názor Andreje Babiše, který vlastní Agrofert, konkurenční firmu STZ.
Fond, který spadal tehdy přímo pod Gandaloviče, pak záměr v květnu schválil. Šebesta se ale rozhodl pro audit.

Nedovolená podpora

Audit nezávislou firmou KPMG potvrdil, že by transakce naplňovala všechny znaky nedovolené veřejné podpory. Jako první o tom informovalo Rádio Česko.

Oleofin má podle auditu vážné finanční potíže a hrozí, že povedou až k její insolvenci. To by ale v historii bývalé Setuzy a firem, na které se rozdělila, nebylo nic mimořádného. Od doby, kdy se stala předmětem divokého podnikáni Františka Mrázka a Jiří Pitra, má neustále potíže. V pozadí současné STZ i Spolchemie dnes stojí kontroverzní podnikatel Petr Sisák.

Mimo zaměstnace

Zaměstnanců samotné bývalé Setuzy, dnes STZ a Oleofinu a dalších dvou firem, se krok ministerstva bezprostředně netýká. Je to zatím jen vyšší hra.

„Samozřejmě to nemá bezprostřední dopad na zaměstnance,“ potvrdil to mluvčí Viachem Group Jan Sotona.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU