VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona burčáku začíná. Jeho falšování odhalují pomocí magnetické rezonance

/INFOGRAFIKA/ Říká se mu též „mléko starců" a kromě Slovenska a Rakouska (Sturm) už nenajdete moc oblastí, kde by se vyráběl a konzumoval v tak hojné míře jako u nás. Prostě: milovníkům burčáku začíná sezona.

18.8.2016 3
SDÍLEJ:

Burčák. Ilustrační foto.Foto: ČTK/Šálek Václav

Jako první se u vinařů i stánků na jižní Moravě začal objevovat burčák z rané odrůdy Irsai Oliver. Kvůli jarním mrazům, které místy zničily až třetinu úrody, ale někteří vinaři avizovali zdražení, v průměru kolem deseti korun na litr. Například na Valticku se tento týden prodával litr za 70 Kč.

Ve stejný čas jako prodejci burčáku se ale do terénu vydají inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Loni prověřili 577 prodejních míst v ČR a 79 vzorků vzali na laboratorní rozbor. Dva vzorky se ukázaly jako vadné, předloni to bylo devět vzorků.
Odhalování falešného burčáku je přitom hodně sofistikovaná činnost. „Disponujeme nukleární magnetickou rezonancí, která podle hodnot izotopu vody umí ověřit, zda hrozny byly sklizeny na území ČR a zda se jedná o nápoj z hroznů révy vinné," vysvětluje Pavel Kopřiva ze SZPI.

Jako burčák smí být označen jen nápoj z tuzemských hroznů. To odlišuje burčák od různých „bobuláků" či „částečně zkvašených hroznových moštů". Ty mohou být i z cizích hroznů.

Když inspektoři přivezou burčák do laboratoře, zkoumá se řada faktorů: zda není „říznutý" vodou, syntetickými barvivy či nevzniká etanol z přidaného cukru. Inspekce i letos bude závadné burčáky ihned zveřejňovat. „Spotřebitelům doporučujeme, aby navštěvovali web Potraviny na pranýři, kde je přehled nevyhovujících burčáků včetně prodejních míst," radí Kopřiva. 

Pro zvětšení klikněte na obrázek!

Jak si pochutnat a nenapálit se?

Autor: Jan Klička

18.8.2016 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ekonom Pavel Kohout
1

Komentář Pavla Kohouta: Jak je tomu s eurem

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

Příběhy falešných obětí z Manchesteru. Naletěl i slavný deník Daily Mail

Každá událost přináší nejen opravdové hrdiny a oběti. Už od nepaměti se rodí nepraví hrdinové, vítězové a poražení. Titanic měl své nepravé přeživší i nepřeživší. Sociální sítě umožňují lhářům ucházet se o pozornost. Také výbuch sebevražedného atentátníka v Manchesteru už zrodil na internetu neexistující oběti.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Na Sicílii jednají státy G7. Venku je léto, v jednacím sále bude chladno

Všechno je jednou „poprvé". Pro amerického prezidenta Donalda Trumpa je toho tento týden „napoprvé" dost. První zahraniční cesta, první setkání s papežem, první jednání v NATO. Také setkání osmi světových ekonomických velmocí pod hlavičkou G7 je pro amerického politika první. Tentokrát se na něj vydal do Taorminy na Sicílii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies