Na Silvestra se do hotelů podle provozovatelů řada hostů vrací, a pobyt si tedy rezervují až rok dopředu. Dlouho mají zamluveny pokoje i cizinci v hotelech, kde tvoří velkou část klientely, týká se to například hotelů ve velkých městech včetně Prahy, lázeňských hotelů nebo penzionů v blízkosti hranic.

V Praze se chystá strávit Vánoce a Nový rok dokonce rekordní počet návštěvníků. Podle odhadu Prague City Tourism se jich v tamních hotelech a penzionech ubytuje až 250.000, meziročně o 15 procent víc. Nedávné útoky v Paříži počty rezervací neovlivnily a hotely hlásí 70 až 90procentní obsazenost. Podle hoteliérů přijede na konec roku výrazně víc Číňanů a přibudou i Němci.

Zábavní program

Německým turistům rezervují většinu svých míst na konec roku i vyhlášené hotely Ústeckého kraje. Například hotel Ostrov u Tisé nedaleko Ústí nad Labem bude mít na Silvestra jen zahraniční hosty. Zatímco německé hosty lákají penziony u hranic, hotely ve městech regionu připravují silvestrovské programy pro obyvatele.

Pro německé hosty mají obsazenou kapacitu i velké hotely v Plzni, která navíc láká turisty na titul Evropského hlavního města kultury. Němečtí hosté směřují i do Brna, kde zachraňují koncem roku tržby hotelů. Podle hoteliérů Brno totiž bývá v tuto dobu opomíjené. Naopak hotely, které jsou mimo jihomoravskou metropoli a mají připraven zábavní program, jsou měsíce dopředu vyprodané jako Lázně Lednice nebo hotel Skalní mlýn u Punkevních jeskyní.

Z větší části mají silvestrovské termíny obsazeny i hotely a penziony v lázeňských městech v Karlovarském kraji, někde zůstávají volná lůžka na Vánoce.

Ti, kteří chtějí na svátky na hory, mají ještě šanci ubytovat se v některých částech Beskyd. Na Silvestra mají horské chaty už ale plno. Volné pokoje nabízí jen hotely Miura v Čeladné nebo Rajská bouda v Malenovicích. V Krušných horách má na Vánoce i Silvestra volnou kapacitu řetězec 3 star hotels, který nabízí ubytování na Klínovci.

V hotelech na šumavské Modravě už nezbývají na konec roku téměř žádná volná lůžka. Podobné to je i v rekreační oblasti Novoměstska, v Jeseníkách nebo Krkonoších. Volněji je zatím v týdnu do 27. prosince. V poslední dny roku budou mít vyprodáno i hotely a penziony v turisticky atraktivních lokalitách Zlínského kraje.

Dostatek volných pokojů ještě mají ale středočeské hotely a penziony, některé z nich ale mají o Vánocích zavřeno. Jedním z nich je hotel Hejtmanský dvůr ve Slaném, na Silvestr je ale obsazený.