VYBERTE SI REGION

Silvestrovský stůl: sekt, šunka i oříšky

Pardubický kraj – Lidé kupují tisíce lahví sektu. Prodej oříšků obchodníci počítají na tuny.

30.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Přestože letošní rok toho v globálu po ekonomické stránce moc pozitivního nepřinesl, vypadá to, že alespoň jeho závěr by mohl být přinejmenším na několika vybraných místech Pardubického kraje hodně bohatý. Minimálně po gurmánské stránce.

Zajímavé menu

„Na silvestrovskou oslavu jsme přichystali terinku z husích jater s křepelčími prsíčky, marinovanými kousky jablek v pálence, koláček z křehkého těsta plněný brusinkami a omáčku z manga, dále mušle svatého Jakuba pečené v pancette, bramborovo hráškové pyré s wasabi a šafránkovou omáčkou, jako hlavní chod pak přijdou na řadu variace jehněčího hřbetu a telecí svíčkové s lanýžovou omáčkou, zeleninovým ragú na majoránce a gratinovanými brambory. Závěr silvestrovského menu obstarají smažené krupicové noky v perníkové strouhance s vanilkovo zázvorovým krémem a čerstvými jahodami,“ sdělil jednatel jedné z pardubických restaurací Pavel Beneš.

Vypadá to, že bohatou silvestrovskou oslavu však zažijí i ti, kteří dají přednost spíše soukromým večírkům.

Přípitek? Sekt vede

„V posledním týdnu roku několikanásobně rostou prodeje uzenin a masa, sektů a likérů i slaného pečiva. Rozhodujícím faktorem pro výběr zboží není jen cena, ale i jeho kvalita,“ informovala náš Deník mluvčí jednoho z obchodních řetězců Eva Karasová.

Novoroční přípitek je tradičně spojen se sklenkou alkoholu, nejčastěji sektu.

„Koncem roku se v našich obchodech prodá několik set tisíc lahví sektu, což je desetinásobně více než v jiných měsících,“ poznamenala someliérka Eva Svobodová.

„Prodej vín se v průběhu prosince zvyšuje o dvacet procent. Nejvíce jdou na odbyt vína z domácí produkce, ale ani světové značky nezaostávají,“ pravila someliérka.

V týdnu mezi svátky také enormně roste prodej bylinných likérů, které Češi používají jako aperitiv, či účinný digestiv, nebo je rozlévají ve formě koktejlu či čisté podobě do sklenic určených pro přípitek. „V loňském roce jsme za toto období prodali zhruba sto tisíc lahví bylinných likérů. Letos očekáváme dokonce pětadvacetipro­centní meziroční nárůst,“ řekl nákupčí piva a lihovin Karel Jedlička.

U silvestrovské tabule jsou Češi zvyklí mít především uzeniny a maso. „V období před Silvestrem patří mezi nejprodávanější uzeniny šunka, trvanlivé salámy, pečeně a uzené boky, které se používají při přípravě chlebíčků a obložených mís,“ podotkl Michal Štěpánek, jenž je zodpovědný za nákup uzenin a lahůdek.

Favoritem oříšky

K Silvestru patří rovněž pochutiny, jako jsou oříšky, chipsy, tyčinky a slané pečivo jako takové. Mezi nimi jsou jasným favoritem slané oříšky. „V listopadu a prosinci zaznamenáváme výrazný nárůst jejich prodeje. Zákazníci si jich z našich obchodů odnesou téměř osm tun,“ uzavřela mluvčí řetězce.

30.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Chybí brigádníci. Firmy nabízejí rekordní odměny

Praha - Předvánoční nákupní horečka se dostává do finální fáze a e-shopy, obchodní řetězce a další obchody čím dál hůře shánějí brigádníky. Ti si letos kvůli situaci na pracovním trhu přijdou na rekordní odměny, vyplývá z ankety mezi personálními agenturami. V Praze brigádníci inkasují až 160 korun za hodinu.

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies