VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Silvestrovský stůl: sekt, šunka i oříšky

Pardubický kraj – Lidé kupují tisíce lahví sektu. Prodej oříšků obchodníci počítají na tuny.

30.12.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Přestože letošní rok toho v globálu po ekonomické stránce moc pozitivního nepřinesl, vypadá to, že alespoň jeho závěr by mohl být přinejmenším na několika vybraných místech Pardubického kraje hodně bohatý. Minimálně po gurmánské stránce.

Zajímavé menu

„Na silvestrovskou oslavu jsme přichystali terinku z husích jater s křepelčími prsíčky, marinovanými kousky jablek v pálence, koláček z křehkého těsta plněný brusinkami a omáčku z manga, dále mušle svatého Jakuba pečené v pancette, bramborovo hráškové pyré s wasabi a šafránkovou omáčkou, jako hlavní chod pak přijdou na řadu variace jehněčího hřbetu a telecí svíčkové s lanýžovou omáčkou, zeleninovým ragú na majoránce a gratinovanými brambory. Závěr silvestrovského menu obstarají smažené krupicové noky v perníkové strouhance s vanilkovo zázvorovým krémem a čerstvými jahodami,“ sdělil jednatel jedné z pardubických restaurací Pavel Beneš.

Vypadá to, že bohatou silvestrovskou oslavu však zažijí i ti, kteří dají přednost spíše soukromým večírkům.

Přípitek? Sekt vede

„V posledním týdnu roku několikanásobně rostou prodeje uzenin a masa, sektů a likérů i slaného pečiva. Rozhodujícím faktorem pro výběr zboží není jen cena, ale i jeho kvalita,“ informovala náš Deník mluvčí jednoho z obchodních řetězců Eva Karasová.

Novoroční přípitek je tradičně spojen se sklenkou alkoholu, nejčastěji sektu.

„Koncem roku se v našich obchodech prodá několik set tisíc lahví sektu, což je desetinásobně více než v jiných měsících,“ poznamenala someliérka Eva Svobodová.

„Prodej vín se v průběhu prosince zvyšuje o dvacet procent. Nejvíce jdou na odbyt vína z domácí produkce, ale ani světové značky nezaostávají,“ pravila someliérka.

V týdnu mezi svátky také enormně roste prodej bylinných likérů, které Češi používají jako aperitiv, či účinný digestiv, nebo je rozlévají ve formě koktejlu či čisté podobě do sklenic určených pro přípitek. „V loňském roce jsme za toto období prodali zhruba sto tisíc lahví bylinných likérů. Letos očekáváme dokonce pětadvacetipro­centní meziroční nárůst,“ řekl nákupčí piva a lihovin Karel Jedlička.

U silvestrovské tabule jsou Češi zvyklí mít především uzeniny a maso. „V období před Silvestrem patří mezi nejprodávanější uzeniny šunka, trvanlivé salámy, pečeně a uzené boky, které se používají při přípravě chlebíčků a obložených mís,“ podotkl Michal Štěpánek, jenž je zodpovědný za nákup uzenin a lahůdek.

Favoritem oříšky

K Silvestru patří rovněž pochutiny, jako jsou oříšky, chipsy, tyčinky a slané pečivo jako takové. Mezi nimi jsou jasným favoritem slané oříšky. „V listopadu a prosinci zaznamenáváme výrazný nárůst jejich prodeje. Zákazníci si jich z našich obchodů odnesou téměř osm tun,“ uzavřela mluvčí řetězce.

30.12.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

Fotbalové dilema: Kdy zkusit angažmá v cizině?

Už léta se tuzemští experti pídí po odpovědi na otázku: „Kdy by měl fotbalista odejít do ciziny?" Co trenér, to názor. Ovšem i z příkladu Patrika Schicka lze soudit, že ona ideální doba nastává až po prahu dospělosti.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies