Evropská centrální banka (ECB) v posledních měsících ve snaze podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Opakovaně také dala najevo, že je v případě potřeby připravena stimulační opatření ještě rozšířit.

„Uvolňování měnové politiky ECB je pro nás potřebné, jsme s eurozónou úzce spojeni," uvedl Singer. „Toto uvolňování by mělo vést ke zvýšení poptávky v eurozóně, což je pro nás užitečné," dodal.

Předpokládá se, že ECB na čtvrtečním zasedání ponechá svou měnovou politiku beze změny. Viceprezident ECB Vítor Constancio ale minulý týden uvedl, že banka by mohla v prvním čtvrtletí příštího roku rozhodnout, zda podpoří ekonomiku eurozóny nákupy vládních dluhopisů.

Hrozba deflace

V rozhovoru s agenturou Reuters pak Singer připustil, že hrozba deflace v eurozóně a rusko-ukrajinský konflikt představují pro českou ekonomiku v příštím roce velká rizika.

„Stále máme obavy ohledně eurozóny. Je to velké vnější riziko," řekl Singer na bankovní konferenci. Stávající oslabování směnného kurzu eura ale podle něj toto nebezpečí výrazným způsobem zmírňuje tím, že pomáhá německým automobilkám a výrobcům, což ovlivňuje i českou ekonomiku.

ČNB před více než rokem zahájila režim devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč za euro a zabránit hrozící deflaci. Nákupy vládních dluhopisů ze strany ECB by českou korunu mohly tlačit vzhůru. Na devizových trzích se ale všeobecně předpokládá, že faktory, které táhnou jednotnou evropskou měnu nahoru, anebo ji naopak tlačí dolů, činí totéž s měnami ve střední a východní Evropě.

Singer uvedl, že ČNB tlak na českou korunu nevnímá. Má přitom za sebou rok, kdy nevstoupila na trh, aby ovlivnila kurz národní měny.

Ke geopolitické situace v regionu Singer poznamenal, že napětí mezi Ruskem a Západem může podkopat ekonomickou důvěru v Evropě. Velký ekonomický dopad ale podle něj mít nebude, zatímco vliv podpůrných opatření ECB a plánovaná opatření české vlády by měly udržet ekonomiku ČR v rovnováze.

„Očekávám, že budeme spíše stabilní, možná s růstovým tempem mezi dvěma a třemi procenty," uvedl Singer.

ČNB v prognóze zveřejněné na začátku listopadu zhoršila odhad vývoje české ekonomiky na letošní rok na 2,5 procenta, výhled růstu hrubého domácího produktu na příští rok pak snížila na 2,5 procenta.