VYBERTE SI REGION

Situace na trhu s burčákem se zlepšuje, zjistila letos inspekce

Brno - Situace na trhu s burčákem je podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) čím dál lepší. Letos inspektoři prověřili 577 prodejních míst, v 79 případech odebrali vzorek pro analýzu v laboratoři. Rozbor zatím prokázal pochybení u dvou vzorků. Výsledky ještě nejsou definitivní, protože rozbor vzorků trvá včetně prokvašení šest týdnů, uvedl v dnešní tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

23.12.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Problematické vzorky, které neprošly kontrolou, pocházely ze stánku v brněnské Kounicově ulici a ze stánku v Mimoňské ulici v České Lípě. "U brněnského vzorku jsme zjistili čtyřnásobně překročený limit pro doslazení a přídavek vody v objemu 45 procent. V České Lípě byl limit pro doslazení překročený jedenapůlkrát," sdělil Kopřiva.

Ve třech provozovnách inspektoři zakázali prodávat kontrolovanou šarži burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu (ze zahraničních hroznů) pro zásadní nedostatky v průvodní dokumentaci. "Ve srovnání s některými roky v minulosti výsledek akce naznačuje zlepšení situace na trhu. V minulosti SZPI našla pochybení až u třetiny odebraných vzorků. Často se jednalo o závažné nedostatky, jako klamavé označení původu, přítomnost syntetických barviv nebo přídavek vody. Lze tak usuzovat, že zvýšený kontrolní tlak a důsledné ukládání pokut vedly ke zvýšení kvality," uvedl Kopřiva. Loni ze 77 zkoumaných vzorků nevyhovělo devět.

Při kontrole se SZPI zaměřuje na hygienu prodeje, senzorické požadavky, tedy na chuť, vůni a barvu nápoje, dále na označování a průvodní dokumentaci. Pokud se odebere vzorek, laboratoř v Brně prostřednictvím hodnot izotopu vody měřených na nukleární magnetické rezonanci prověřuje geografický a botanický původ hroznů. Laboratoř sleduje také například přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru nebo množství přidané vody.

Autor: ČTK

23.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies