I když bylo letošní jaro spíš suché a přitom bez velkého horka, zemědělci z něj stejně příliš velkou radost nemají. „Je to dáno nestálým počasím, které se letos sice vyhnulo extrémům, ale na druhou stranu třeba déšť nebo sucho nepřišlo v ten správný moment, který by si vegetační období rostlin žádalo,“ řekl Loudát.

Oproti loňsku by ale úroda mohla být větší, i kvůli tomu, jak špatný srpen tehdy zemědělci zažili - pole poničily prudké přívalové deště.
Přesná čísla o rozloze osetých polí zatím zemědělci v kraji neznají, ale zřejmě budou opět pokračovat trendy z minulých let. Tedy bude úbývat obilovin a naopak přibývat řepky olejné. Ještě předloni rostly obiloviny na zhruba 100.000 hektarech, loni to bylo o čtyři procenta méně a úbytek je pravděpodobný i letos.

Naopak stále roste objem pěstované řepky. „Je pořád výnosově zajímavá, může se brzy dostat na 15 procent dostupné plochy,“ míní Loudát. To by při zhruba 160.000 hektarech zemědělské půdy v kraji znamenalo až 24.000 hektarů. Zájem o řepku zvedají především biopaliva.