Sklizní ozimého ječmene začaly žně v Plzeňském kraji. Řekl to Václav Švarc, šéf Kralovické zemědělské s 3000 hektary, 1200 kusy skotu a 11.000 prasaty.

Letošní úroda obilí i řepky bude podle něj i viceprezidenta Agrární komory Bohumila Belady vinou horšího počasí nižší než loni. Vysoké výkupní ceny za plodiny z loňské sklizně se podle farmářů z Plzeňského kraje letos opakovat nebudou. "Výnosy prvních ozimých ječmenů jsou tak o 12 procent horší oproti desetiletému průměru," vysvětlil Švarc.

Hodnocení letošního roku je ještě podle Belady předčasné. Komoditní rada Agrární komory pro obiloviny odhaduje "mírně podprůměrné výnosy". Nejvíce uškodilo sucho a pozdní mrazy začátkem jara, ale přesto by rostlinná výroba letos "neměla dopadnout nějak špatně". "Ceny u obilovin a řepky zatím vypadají dobře, takže půjde asi o nadprůměr, protože něco už zemědělci prodali dopředu na termínované obchody. Troufnu si tvrdit, že 50 procent úrody je prodáno za relativně dobré ceny," uvedl. Výnos zatím komora není zcela schopna odhadnout.

Slabší úroda

"Úroda bude asi slabší, i když kompenzace výnosových prvků nyní nastává, ale záleží na tom, jaké bude nyní počasí, protože schází třetina klasů," řekl Švarc. Podle něj schází plodinám voda už od jara. V dubnu prakticky nepršelo, v květnu nám scházela jedna třetina vody a v červnu scházelo deset milimetrů, dodal. Pokud nepřijde brzy déšť, bude výnos u obilí určitě horší, u řepky se čeká určitě nižší.

"Úroda bude spíše průměrná, nic zvláštního," uvedl Václav Valenta, jednatel blovické firmy Via - Avena s 2000 hektary pozemků a 1000 kusy skotu. Nejprve byla tuhá zima s lokálními holomrazy, poté velké dubnové sucho, počátkem května se vrátily mrazíky a v červnu krupobití. Loňské ceny se opakovat nebudou, dodal.

"Minimálně v rostlinné výrobě se zdá, že se loňské výsledky projevují pozitivně ještě letos. U živočišné výroby zatím ceny komodit nejsou tak zajímavé, ta pořád trochu skomírá. Doufám ale, že to půjde ruku v ruce a také se pozvedne," řekl místopředseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS). Řada farmářů uvedla, že loňské zisky z rostlinné výroby "jen" kompenzovaly ztrátu z produkce prasat, drůbeže a vajec.

Ohrožené komodity

Tyto tři komodity jsou podle Belady "dost ohrožené". V mléku, jehož cena se postupně zvedá, už není "taková krize".

"Loni jsme měli na živočišné výrobě ztrátu 20 milionů korun, z toho 12 milionů Kč u prasat. Dotáhly to ceny v rostlinné výrobě," uvedl Švarc. Firma tak skončila s malým ziskem 300.000 Kč. Kralovická zemědělská zatím nepočítá s tím, že by jako řada jiných podniků výrazně zredukovala počty prasat. "Když se všichni vykašlou na živočišnou výrobu, tak bude takový nadbytek obilí, že ta cena půjde dolů. A když do půdy nepůjde zpět organická hmota, tak se vyrabuje," dodal. Firma tak dává do půdy vlastní hnůj a díky tomu je v obilí na špičce.

Za prvních šest měsíců je podle Švarce horší výkupní cena u prasat než loni, kdy činila průměrně 26,70 Kč/kg; přitom výrobní náklady jsou 33 Kč/kg. Ztráta z drůbeže se také prohlubuje, protože ceny krmných směsí jsou meziročně vinou zdražení obilí o 400 Kč/t vyšší.

Čtěte také: Půdě chybí voda, úroda řepky je v ohrožení