Škoda Auto porušovala pravidla hospodářské soutěže v období od 12. dubna 2011 do 19. dubna 2012. Distributorům stanovovala jejich minimální marže při prodeji nových osobních motorových vozidel. Tím firma uzavřela a plnila zakázané dohody o určení cen pro další prodej, jejichž cílem bylo narušení hospodářské soutěže na trhu nových osobních automobilů, uvedl antimonopolní úřad.

Rozhodnutí úřadu se týká obchodních tříd mini, malých vozů, střední a vyšší střední třídy a některých dalších.

ÚOHS plnění zakázaných dohod firmě zakázal, distributory nesankcionoval, což je u vertikálních kartelů obvyklý postup. Škoda Auto porušila jak české, tak unijní právo.

Škodovka podle Baláže pomocí vnitřních kontrolních mechanismů zjistila před zahájením řízení ÚOHS podezření na možné nepřijatelné jednání. "Toto podezření jsme začali bezodkladně vyšetřovat a přijali jsme opatření k tomu, aby se takové či obdobné jednání nemohlo opakovat," uvedl mluvčí. Svá zjištění firma podle něj předala ÚOHS. "Naším cílem bylo nechat celou věc do detailu objektivně objasnit a posoudit, a to i s vědomím, že by Škoda Auto mohla čelit finanční sankci," dodal Baláž.

Rozhodnutí ÚOHS je z konce prosince loňského roku, kdy nabylo právní moci. Z rozhodnutí vyplývá, že firma s ÚOHS spolupracovala a tím se vyhnula ještě vyšší sankci. "Úřad zohlednil rovněž to, že účastník řízení ukončil své protiprávní jednání ještě před zahájením správního řízení. Tyto skutečnosti úřad považuje za polehčující okolnosti, které odůvodňují snížení pokuty," uvedl v rozhodnutí místopředseda ÚOHS Michal Petr.

ÚOHS ale rozhodnutí zveřejnil až nyní. Podle iDnes proto, že o něj redakce Mladé fronty Dnes, zažádala v souladu se zákonem o přístupu k informacím.