Největší česká automobilka tak přišla s přibližně stejným návrhem jako loni, kdy také nabídla růst tarifu o 2,5 procenta, ale letos navíc žádá, aby nevzrostl příspěvek na penzijní připojištění. Firma přišla také s návrhem transformace zaručeného bonusu, jednorázové platby a zvláštní prémie do nových pravidel variabilního bonusu.

„Odbory KOVO označily tento návrh firmy za vstupní a nedostatečný, ve svém důsledku znamená pokles reálných mezd zaměstnanců,“ uvedli odboráři. Vycházejí přitom z výhledu inflace, která má být vyšší než nabízený růst mezd, a to 3 procenta.

„S dosavadním průběhem kolektivního vyjednávání bude seznámeno zasedání Podnikové rady OS KOVO 8. února 2012,“ uvedl předseda Podnikové rady Jaroslav Povšík. Další kolo kolektivního vyjednávání se koná ve čtvrtek 9. února 2012.

Firma Škoda nebude podle svého mluvčího Jozefa Baláže průběh vyjednávání komentovat. Dohoda o mzdách by měla padnout do konce března, kdy vyprší platnost současné kolektivní smlouvy. Odboráři přitom uvedli, že budou klást důraz na zaměstnanost a na svoji stanovenou růstovou strategii do roku 2018. Nelze proto čekat skokové zvyšování mezd.