S novým návrhem zástupců automobilky se v pátek odpoledne seznámí podniková rada, další kolo kolektivního vyjednávání je plánováno v úterý, uvedli odboráři na svých internetových stránkách.

Odboráři původně požadovali sedmiprocentní růst tarifů, na čtvrteční jednání ale přišli s novým návrhem. Požádali zaměstnavatele, zda je schopen svou nabídku ještě vylepšit.

„Jako zásadní pro mzdová jednání je pro odbory Kovo tarif, navrhly jeho růst o 6,5 procenta. Upozornily, že od zaměstnavatele očekávají vysvětlující komunikaci směrem k zaměstnancům,“ uvedl šéf odborářů Jaroslav Povšík.

Zástupci firmy dosud navrhovali růst tarifů o 3,5 procenta, na závěr jednání ale představili upravenou nabídku. Tarif by se měl podle nich zvýšit o čtyři pct. Rozpočtovaná částka na osobní ohodnocení by vzrostla na 15,3 procenta a příspěvek na penzijní připojištění by se zvýšil o 50 korun. Zaručená platba k variabilnímu bonusu by měla činit 5000 korun.

Odboráři podle Povšíka požádali zástupce automobilky o představení plánu flexikont, s nimiž zaměstnavatel počítá v letošním roce. „Pokud dojde k uzavření tarifních dohod, bude možné pokračovat ve flexikontech podle stávajících pravidel,“ dodal Povšík.

Aktuální kolektivní smlouva je platná do konce března. Na jejím základě se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda v automobilce Škoda byla v roce 2010 podle odborářů 32 tisíc korun.