Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto se potýká s vážným výpadkem podnikového informačního systému SAP. Firma tak od pondělního večera nemůže expedovat nové vozy ani objednávat náhradní díly, napsal server iDnes. Výroba nebyla nijak zasažena, řekl dnes mluvčí firmy .

„Zaznamenali jsme softwarovou chybu v databázi, kterou používají některé aplikace SAP. V tuto chvíli nemáme žádné náznaky toho, že by kvůli této softwarové chybě měla být měla ohrožena výroba vozů. To samé platí i pro naše zákazníky, kteří by toto rovněž neměli pocítit,“ řekl mluvčí firmy Rudolf Dreithaler. Podle něj na odstranění závady intenzivně pracuje tým specialistů, zatím se ale nedá odhadnout, jak dlouho to bude trvat.

Serveru iDnes.cz jeden z dopravců řekl, že Škodovce zcela zkolaboval systém, a proto nemůže vytisknout dokumenty potřebné pro expedici. Ve všech výrobních závodech se tak hromadí auta, v areálu automobilky prý čeká na nakládku asi 300 kamionů. Vyexpedovat se podařilo jen několik set aut, dokumentace k nim ale musela být vyplněna ručně.

Za prvních devět měsíců letošního roku největší česká automobilka dodala zákazníkům 741.800 vozů, což je meziročně o 16,2 procen­ta více.