Optimisticky naladěni jsou také subdodavatelé automobilky. „Automobilka nás dosud o dalších odstávkách neinformovala a přitom to většinou víme jako první,“ shodují se.

O aktuální situaci ve firmě v pátek jedná představenstvo Škody Auto, které zřejmě rozhodne o tom, jestli bude nutné přistoupit k dalším odstávkám. Mezi zaměstnanci se totiž diskutuje například o odstávkách v pondělí a o týdnu bez výroby v únoru.

Firma to však odmítá. „Zatím není žádná další odstávka definována,“ reagoval mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Podle odborářů hrozí odstávka nikoliv aktuálně z důvodu krize, ale protože se zastaví výroba v mateřském koncernu Škody Auto Volkswagen. „Krize se zatím rozhodně nezastavuje. Uvidíme, co se stane dál. Momentálně se hovoří o odstávce v devátém týdnu v měsíci únoru. Ale to je v návaznosti i na koncernovou logistiku, koncernový tok komponent a materiálu. Spousta věcí je takto synchronizována,“ řekl předseda odborů KOVO Jaroslav Povšík v týdeníku Škodovácký odborář.

„Já nyní nemohu momentálně více říci, protože v pátek zasedá představenstvo, a to posoudí situaci. Věřím, že budu jedním z prvních, kdo se dozví potřebné informace, abychom mohli reagovat směrem k zaměstnancům,“ sdělil J. Povšík.

Kdo odnese krizi?

Šéf odborářů dodal, že však může krize dopadnout více na dva modely. „Momentálně to zasáhne vůz Superb a prohloubí se krize na Roomsteru. Dále se prohloubí krize ve výrobě agregátu, zejména ve VAP – výroba převodovek a výroba motorů. Naším cílem je ovšem udržet zaměstnanost. Opravdu naplno spustíme všechna stavidla, která máme k tomu, jak se o zaměstnance co nejlépe postarat,“ řekl v listu Povšík.

Automobilka také v minulých dnech vyvrátila informace listu E15, že by měla jednat s firmou BNV Consulting o snižování personálních nákladů, jinými slovy o propouštění kmenových zaměstnanců.

„Škoda Auto s firmou BNV Consulting nepracuje a nikdy o takové spolupráci neuvažovala," řekl mluvčí Jaroslav Černý.

Firma pouze připouští, že razantně snížila počet pracovníků najímaných přes agentury, a to na současných 900. V plánu má ale úplnou nulu. Další snižování zatím brzdí přicházející chřipková epidemie.