Nadváha a obezita se vyskytuje u 24 procent českých chlapců a 23 procent dívek, konstatuje ministerstvo zdravotnictví ve svém Akčním plánu proti obezitě z loňského roku. Přesto státní kasa dává ročně desítky milionů korun na přeslazená obarvená mléka a tučné smetanové krémy na svačiny pro školáky.

Unijní program Mléko do škol si Česká republika přizpůsobila k obrazu svému. Víc než zdraví dětí a jejich vedení k dobrým stravovacím návykům slouží k podpoře vybraných mlékáren. Většinu dotací si proto Česko musí hradit ze svého rozpočtu.

Státní kasa dává ročně desítky milionů korun na přeslazená obarvená mléka a tučné smetanové krémy na svačiny pro školáky.

V uplynulém školním roce šlo na školní mléko celkem 61 milionů korun. Z toho EU poskytla 12,5 milionu korun, zbylých 48,5 milionu bylo z národních zdrojů. Finanční podpora programu každým rokem mírně roste. „V příštím školním roce by měla činit 62 milionů korun," uvedla pro Dotyk mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Česko financuje zhruba čtyři pětiny, Brusel přispívá pouhou pětinou. České pojetí školního mléka jde totiž nad rámec unijního programu.

Které mlékárny dodávají výrobky do škol a kolik za to berou od státu, se dočtete v týdeníku Dotyk, který vychází ve čtvrtek 14. července 2016.