V tradičním stánku u kunratického kostela prodali první jahody včera, na farmářských trzích jsou k mání od minulého týdne a na statku ve Vraňanech už červené plody prodávají skoro čtrnáct dní. Ostatní pěstitelé začnou sklízet nejpozději do konce týdne.

Sběr jahod, ilustrační foto.
Jahody dozrály o dva týdny dřív. Plantáže vzali lidé útokem

S tím, jak roste zájem o české jahody, zároveň klesá poptávka po zahraničních. Řada pouličních prodejců proto dovezené jahody vydává za české a nabízí je mnohem dráž, než by je mohli prodat při přiznání pravého původu.

Kontrola prověřuje, odkud jsou jahody

Příliš možností, jak si původ ovoce ověřit, zákazníci nemají. Pravomoci má pouze Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

„Při kontrole je prodejce povinen předložit průvodní dokumentaci, která odkazuje na původ zboží a podle které je možné krok za krokem dojít takzvaně až na pole,“ popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Obdobnou povinnost vůči zákazníkům prodejci nemají. „Nicméně zkušenost SZPI ukazuje, že dobří prodejci nemívají s tímto vůči spotřebitelům nadstandardním krokem problém,“ podotkl Kopřiva.

Kde a kdy koupit či natrhat české jahody.Zdroj: Deník

Loni inspekce zkontrolovala v celé zemi 485 stánků s ovocem a zeleninou, chybu našla u 81 prodejců. Dvanáct zemi původu u zboží vůbec neuvedlo a jedenáct o ní lhalo. Kromě toho skoro 70 stánkařů nebylo schopno inspektorům předložit doklady, z nichž by bylo možné zemi původu ověřit. Víc než třetina jich to neudělala ani zpětně.

Zkušenost s podvodníky má také zahradnictví Albaflor, jejichž značku Sedlčánské jahody podvodníci často zneužívají.

Farmářské trhy. Ilustrační foto.
Farmářských trhů se revitalizace náplavky nedotkne, slibuje pořadatel

„Jsou to překupníci jahod, popřípadě zeleniny, kteří levně nakupují ve velkotržnicích jahody z Polska nebo Španělska. Tyto jahody jsou neúměrným způsobem chemicky ošetřené, prakticky bez chuti a někdy i nevyzrálé. Tímto nám kazí naše několik desítek let budované dobré jméno,“ varuje podnik zákazníky na svých webových stránkách.

Zároveň jim radí, že mohou kdykoliv zavolat a zeptat se, zda konkrétní stánek patří skutečně jejich firmě.

Jistota a nižší cena při samosběru

Kdo nechce spoléhat na dobré slovo stánkařů, nebo se zdržovat ověřováním jejich tvrzení, může vyrazit na nákup přímo k zemědělcům. Například v Uhříněvsi mají svá pole a prodejnu Jahody Schwenk, u kunratického kostela mají stánek Kunratické jahody pěstované jak název říká v Kunraticích. Na některých farmářských trzích lze koupit jahody od Berry Servisu, který má pole u Českého Brodu.

Stoprocentní jistotu o původu ovoce pak mají ti, kdo vyrazí na samosběr. Navíc i značně ušetří, protože cena je oproti nákupu již natrhaných plodů zhruba poloviční.

Bleší trhy na Řezáčově náměstí už nebudou jediné v Holešovicích. Přibudou trhy na Ortenově náměstí
Další blešák v Holešovicích. Za novými trhy na Ortenově náměstí stojí místní