VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sládek uvaří zeleného piva o třetinu méně. Aby nezbylo

Brno - V posledních letech k Zelenému čtvrtku patří zelené pivo. Starobrno ho nyní ale vyrobí méně. Od zeleného piva upouští také Richard, nově ho naopak nabídne Pegas.

28.3.2013
SDÍLEJ:

Zelené pivo - ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Štamgasti před sebe ve čtvrtek v hospodě postaví pivo neobvyklé barvy. Každoročně totiž k Zelenému čtvrtku patří i pivo stejné barvy. Netradiční nápoj už poosmé připravil pivovar Starobrno.

Sládek ho ale navařil o něco méně. Zatímco loni putovalo do českých restaurací šest tisíc hektolitrů zeleného piva, letos nákladní auta do téměř tří tisíc hospod rozvezla čtyři tisíce hektolitrů. „Pivo se v podnicích čepovalo i dlouho po Velikonocích," vysvětlila omezení produkce mluvčí pivovaru Kateřina Beute.

Loni Starobrno dostalo kvůli zelenému pivu od Státní zemědělské a potravinářské inspekce padesátitisícovou pokutu. Za to, že v reklamních materiálech nebylo uvedené, že nápoj obsahuje kromě bylin i umělé barvivo. „Vše je nyní v souladu s doporučeními inspekce," ujistila Beute. Dodala, že inspektoři byli minulý týden v pivovaru na namátkové kontrole a vše bylo v pořádku. Společnost totiž už uvádí kompletní složení.

Zelené pivo letos poprvé zkusili uvařit v brněnském minipivovaru Pegas. Nahradili jím velikonoční speciál, který dělali předtím. „Je to kvůli hostům, ptali se na něj, tak jejich zájmu chceme vyhovět," vysvětlil provozní Pegasu Robert Kincl. Recepturu vyvinul nový sládek. „Uvařili jsme jen desetinu obvyklé dávky, přibližně tři sta litrů. Nechceme, aby pivo zůstalo do pátku," uvedl Kincl.

Od zelenkavého moku naopak upustil brněnský pivovar Richard. Loni a předloni vařili zelené pivo, letos pro hosty připravili polotmavý velikonoční speciál. „Podle zákona se pivo nesmí uměle dobarvovat. Nevím, jak to dělají ostatní, ale my jsme od toho raději ustoupili. Nechceme riskovat problémy s inspekcí," řekl sládek Richarda Milan Trávníček. Jejich velikonoční pivo už ve středu začaly nalévat tři brněnské hospody, k dostání bude přes celé svátky.

Do hospody se dnes těší například student Roman Plucnara. „Večer určitě s kamarády na zelené pivo zajdu. Loni mi zachutnalo," popsal muž.

Lidé, kteří si chtějí zelené pivo dopřát, by si měli pospíšit. V mnohých restauracích dojde hned ve čtvrtek. „Loni jsme měli dva sudy a padly už ve čtvrtek," poznamenal majitel restaurace Špalíček František Tajovský.

K svátku patří i jídlo zelené barvy. „Hostům nabídneme třeba dušený špenát s volským okem nebo králíka na víně," uvedl provozní pizzerie a restaurace Gingilla Jiří Pešta. Špenát si koupí i lidé na velikonočních trzích na náměstí Svobody. Z každé prodané porce poputuje dvacet korun do Hospice svaté Alžběty v Brně.

Zelené potraviny se na jídelníček zařazovaly pro zdraví. „Lidé si dávají zelí, špenát nebo první jarní byliny. Dříve se k jídlu často přidával med," uvedla etnoložka Muzea Brněnska Irena Ochrymčuková. Dodala, že hospodyně pekly jidáše a velikonoční beránky.

Zelený čtvrtek symbolizuje nastupující jaro. „Předkřesťanské zvyky pozvolna přešly v křesťanské," podotkla Ochrymčuková. Věřící si tento den připomínají poslední večeři Páně a začíná přísný půst. „Vzhledem k událostem spojeným s umučením Ježíše Krista umlkly kostelní zvony," vysvětlila etnoložka. Podle tradice se říká, že zvony odlétají do Říma. Místo toho chodí po vsi chlapci s hrkačkami.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ, VLADIMÍRA KREJSOVÁ

Autor: Redakce

28.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ladislav Leksa pečuje o hodiny v kostele sv. Josefa v Obořišti.
1

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

Bohuslav Sobotka na setkání lídrů států Evropské unie.
4 6

Sobotka po summitu EU: Deklarace obsahuje priority České republiky

Ceny Thálie pro Vránovou či Kňažka. V muzikálu uspěl Vojtek

Herečka Alena Vránová převzala dnes večer v Praze za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Týdenní zkrat: Milujte se a množte se

V Česku vzrostl počet obyvatel na 10,6 milionu. Migrací přibylo 25 tisíc lidí. Jeden by doufal, že to je proto, že S umělým oplodněním pomáhají Češkám bratranci, ale prý za to můžou zase migranti. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies