Město přestavbu čističky připravuje od roku 2009 a dotace zatím nikdy kvůli dlouhé nájemní smlouvě se soukromou společností nezískalo. Naposledy to bylo letos v březnu, kdy žádost o peníze zamítlo ministerstvo životního prostředí. Nyní se město peníze pokouší získat v další výzvě, žádost podalo na začátku týdne. „Všechno máme v pořádku a teď začne proces přidělování dotace," uvedl Rubík.

Město předtím muselo zkrátit původní smlouvu se společností Veolia, která nyní městskou čističku a vodovodní síť provozuje. Smlouva měla původně platit do roku 2019, obě strany se dohodly na zkrácení o čtyři roky. Podle Rubíka se také podařilo snížit původní cenu modernizace čističky, která měla být 260 milionů korun. „Ta čistička byla nedávno rekonstruovaná a splňuje spoustu těch věcí," poznamenal Rubík.

Městu na konci roku skončí výjimka o vypouštění odpadních vod, podle Rubíka ale už je vyjednané její prodloužení. „V tuto chvíli to mám potvrzené od Povodí Vltavy, že výjimku uděluje. V nejbližších týdnech očekávám udělení výjimky od inspekce životního prostředí, protože tam už to bylo přislíbeno ústně, akorát ten podepsaný dokument nepřišel," vysvětlil Rubík. Jinak by městu hrozily pokuty.

Lepší a účinnější čističky nařídila Česku Evropská unie, která na nákladné stavby také slíbila peníze. Evropské komisi se ale nelíbí, že má peníze proplácet projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma. Proto má řada tuzemských měst těžkosti se získáním evropských dotací. Ve Středočeském kraji s tím má kromě Slaného problémy třeba Kladno, Odolena Voda nebo Nové Strašecí.