Stavba budovy nové slévárny v bydžovské průmyslové zóně se konečně začíná hýbat kupředu.

Několikaměsíční prodlevu způsobilo řízení EIA, které nakonec dopadlo pro investora i město dobře a s výstavbou se mohlo začít.

„Před několika dny byly ukončeny stavební práce na základech a byla provedena takzvaná pilotáž,“ přibližuje současný stav prací v areálu vedoucí odboru investic v Novém Bydžově Bohuslav Zachař. „Vrty jsou už zalité betonem a montuje se konstrukce budov.“

Slévárna by měla být postavena do konce letošního roku a podle investora, firmy KASI, v ní najde práci kolem 160 lidí. Ti se budou v nejmodernějším podniku tohoto druhu v České republice podílet na výrobě odlitků ze šedé a tvárné litiny.

Kromě slévárny mělo být v průmyslové zóně v Novém Bydžově vybudováno i logistické centrum. Tento projekt však s sebou nesl emoce i nesouhlas okolních obcí, jako jsou Nepolisy a Chlumec nad Cidlinou. Důvodem byl předpoklad zvýšené dopravní zátěže, kterou by způsobil průjezd kamionů přes tyto obce směrem k „hradecké“ dálnici.

„Že toto logistické centrum prozatím není, je důsledkem krize a ničeho jiného,“ vysvětluje Bohuslav Zachař.

„Celý projekt už byl schválený, byly vyjednané i evropské dotace. Krize ale způsobila pokles poptávky po kamionové dopravě. Já osobně jsem ale optimista a doufám, že se k projektu vrátíme. Možná už v horizontu dvou let.“

Klára Němečková