Kdekomu se přitom vybavila slova premiéra Roberta Fica, který, jak připomněl deník Pravda, sliboval, že ceny za energie se v letošním roce měnit nebudou.

„Loni jsme v bytovce s osmadvaceti byty za elek– třinu platili přibližně 43 eur, teď po nás ale chtějí, abychom si zálohu zvedli na 110 eur,“ stěžoval si podle slovenského deníku Pravda například Miroslav Takáč ze Sdružení vlastníků bytů v Bratislavě.

A podobně reagovali také obyvatelé v Nitranském nebo Trnavském kraji, kde nepříjemné zdražení překvapilo celkem více než půl milionu domácností.
Další nespokojené hlasy zaznívají z řad podnikatelů. Na 50 tisíc z nich má totiž nyní platit až pětinásobek dosavadní částky.

„Mně pevnou sazbu zvýšili z 50 korun na 450 měsíčně,“ potvrdil reportérům Pravdy Rudolf Bílý ze Šaština.

Úřad pro regulaci síťových odvětví však paniku mírní. To, že mají lidé najednou platit více, je prý dáno jen tím, že ZSE zvýšil fixní složku, cena za spotřebovanou energii údajně nevzrostla.

Jakékoli kritice se brání i Západoslovenská energetika. Odběratelům s jističem malého typu se prý sice ceny zvýšily, těm s větším jističem ale údajně naopak klesly. Celkové rozložení nákladů mezi klienty je tak tedy podle energetiků rovnoměrnější.

Vláda však přesto slíbila, že celou situaci prověří a poté se k ní vyjádří. Správci mnohých domů se totiž obrací na ministerstvo financí s tím, že nevědí, jak neúměrně vysoké zdražení vysvětlit nájemníkům.
. . .