Podle poskytovatelů péče a odborářů kvůli malým odměnám kvalifikované síly ze sociálních služeb odcházejí, chybí až 10 000 pečovatelů a sester. Hrozí tak omezení péče o seniory a postižené. Ministerstvo práce navrhuje od července změnu platových tabulek, pracovníci by si pak přilepšili.

Sobotka soudí, že sněmovní projednávání záležitosti není nutné. "Vláda se problémem zabývá," uvedl. Připomněl, že od ledna zvýšila tarifní platy, návrh počítá se zjednodušením platových tabulek od července. "Prakticky to zvýší tarifní platy o dalších pět procent," řekl.

Návrh Hnykové ale podpořilo 78 ze 147 přítomných poslanců. Bylo mezi nimi i po čtyřech členech dolní komory za ČSSD a hnutí ANO. Ačkoli se čekalo, že výsledek hlasování by mohl být zpochybněn, nikdo to neudělal.

Ilustrační foto
Kraje dostanou necelých 9 miliard na sociální služby, a to už v lednu

Asociace poskytovatelů sociálních služeb a odbory žádají vládu, aby rozhodla o přidání a zajistila na ně i peníze. Ministerstvo práce připravilo návrh nařízení, podle něhož by se tři z devíti platových tabulek zrušily. Pracovníci, jejichž odměňování se řídí rušenými tarify, by se posunuli do vyšších tabulek. Materiál resort zveřejnil v únoru, vláda ho zatím neprojednala.

Michaela Marksová
Odbory chtějí půl miliardy navíc na sociální služby

Asociace a odbory s premiérem o odměňování v sociálních službách už jednaly. "Výsledek byl, že zdroje zatím nejsou, že se návrh nařízení předloží do vlády a že máme jít za ministrem financí," řekl dnes novinářům prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.
Hejtmani žádají od Babiše 270 milionů na sociální služby

Pracovníkovi v sociálních službách podle délky praxe a kvalifikace podle první tarifní tabulky připadá plat od 7270 korun do 36 990 korun při praxi přes 32 let a nejvyšším vzděláním. Například člověk s šestnáctiletou praxí v desáté třídě má 19 600 hrubého. V druhé tabulce je to od 7580 korun do 38 470 korun po více než 32 letech a na nejvyšších postech. Minimální mzda činí 11 000 korun.