Důvod? Krajský soud v Ostravě se včera zastal opavské firmy FAU, která je zmiňována na poslední tajné nahrávce Andreje Babiše (ANO).

Soud zrušil rozhodnutí celníků o zajišťovacích příkazech za zhruba 340 milionů korun. Celníci prý podle soudu pro tak rozsáhlé zablokování peněz neměli důvod. Firma, která vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza (patří Agrofertu), je na postup státu naštvaná a její advokát Alfréd Šrámek včera u soudu naznačil, že pokud budou zajišťovací příkazy definitivně zrušeny, bude firma pravděpodobně žádat po státu miliardovou náhradu škody.

Celníci se k případu vyjádří až v pondělí. Mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková ale naznačila, že možná podají kasační stížnost. Finanční správa totiž firmu FAU podezřívá ze zapojení do karuselového podvodu.

Přerov s chemičkou Precheza
Firma FAU vyhověla Finanční správě. Ta může promluvit v kauze Babiš

Nehledě na výsledek šetření ale rozsudek soudu znamená pro berní a celní úředníky další varovný prst –  neměli by zajišťovacími příkazy zbytečně „plýtvat“.

Zdroj: Youtube

„Zajišťovací příkaz se vydává v situaci, kdy se finanční (celní) úřad chystá vydat platební výměr na daň, ale má obavu, že ještě před tím se podnikatel zbaví majetku, ze kterého by mohl tuto daň uhradit. Proto si finanční (celní) úřad tento majetek zajistí předem,“ vysvětluje právnička Deloitte Legal Hana Erbsová. Čas na složení určité částky je poměrně krátký: tři dny, ale zákon umožňuje zablokovat peníze  okamžitě. „Z povahy věci jde o nástroj, který má pro firmy likvidační potenciál a nelze ho užívat jinde, než v naprosto jednoznačných případech, kde jsou vyloučeny „měkčí“ alternativy, jako je zástavní právo k majetku,“ upozorňuje daňový poradce Vlastimil Sojka ze společnosti Kodap.

Ilustrační foto.
Finanční správa zlikvidovala firmu FAU, nelíbila se Babišovi, vyplývá ze záznamu

Třeba loni bylo vydáno 1561 zajišťovacích příkazů na 3,3 miliardy. Jen za čtyři měsíce letošního roku úřady vydaly 601 příkazů za 807 milionů.  „Daňová a celní správa sklízejí plody neuváženého postupu, před kterým byly odbornou veřejností od počátku varovány. V tuto chvíli totiž není nejpodstatnější ani tak otázka, zdali firma FAU opravdu byla vědomě účastna podvodu. Jde o to, jestli státní orgány nevyužily krajní prostředky v zásadním rozporu se zákonem,“ říká.  Sojka. Od roku 2013 se již 121 firem obrátilo na soud, sedm bylo úspěšných.

Oč jde v kauze „zakleknutí na FAU“
Koncem srpna zveřejnila anonymní „Skupina Šuman“ na internetu tajnou audio nahrávku šéfa ANO Andreje Babiše. Bývalý ministr financí na ní hovořil o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu. FAU má sklad v areálu Prechezy, která patří do holdingu Agrofert, který donedávna Babišovi patřil. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ říká Babiš na nahrávce. „Já jsem zprivatizoval Prechezu roku 97 a oni před privatizací prodali tu vlečku nějaké firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmr*ům,“ zní na nahrávce. Babiš tajný záznam kritizuje. Finanční správa odmítla, že by se nechala úkolovat. (čtk)

Celní správa České republiky se neztotožňuje s rozsudkem soudu
Podle názoru Generálního ředitelství cel (GŘC) se Krajský soud v Ostravě nedostatečně vypořádal s tím, že nebyly naplněny předpoklady pro vydání zajišťovacích příkazů (tj. odůvodněná obava o budoucí dobytnost daně). Generální ředitelství cel je přesvědčeno, že u zajišťovacích příkazů byly naplněny zákonné předpoklady pro jejich vydání, a to i ve světle aktuální judikatury Nejvyššího správního soudu. Z tohoto důvodu podá GŘC proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.