Zcela popíráme jakoukoliv vinu. Podáme správní žalobu. Těmito slovy reagoval předseda představenstva společnosti Vinium Velké Pavlovice Dušan Nevrtal na rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Templářské sklepy Čejkovice podle něj nemusí stáhnout z trhu víno z hroznů s údajně nejasným původem. Milionovou pokutu vyměřila loni inspekce i Viniu. Velkopavlovické vinařství se proti ní odvolalo, ale víno z trhu stáhlo. Vinu však necítí.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce tvrdí, že víno bylo neznámého původu, ale odmítla udělat izotopický rozbor. Ten mohl potvrdit, že hrozny pochází z Moravy, tak jak bylo deklarováno prodávajícím a také potvrzeno na zatřiďovacím protokolu vína. Ten vydala sama Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ nechal se slyšet Nevrtal.

Brněnský inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce pokutoval předloni Vinium za nevedení řádné evidence, uvádění produktů neznámého původu do oběhu a uvádění spotřebitele v omyl co do původu produktů. Firma dostala milionovou pokutu, proti které se odvolala.

Inspekce udělala chybu

Bránily se také Templářské sklepy Čejkovice. Krajský soud jim dal v úterý ve sporu s inspekcí zapravdu. „Soud naznal a přímo při jednání řekl, kde potravinářská inspekce udělala chybu, kde překročila zákon. To znamená, že tvrzení inspekce z šestnáctého listopadu 2010, kdy ve vydané zprávě sdělila veřejnosti, že jsme nějací podvodníci a uvádíme na trh víno neznámého původu, se nezakládalo na pravdě,“ uvedl generální ředitel Temolářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek.

Že nebyl postup potravinářské inspekce správný, potvrdila v úterý ČTK soudkyně Zuzana Bystřická. „Soud napadení žalovaného zrušil. Žalovaný pochybil, když nechal stáhnout víno ze sítě,“ řekla k případu, jenž se začal odvíjet v prosinci 2010, když Templářské sklepy Čejkovice podaly žalobu proti postupu inspekce.

Podle tiskové zprávy inspekce z listopadu 2010 vyrobily čejkovické Templářské sklepy přes milion litrů vína z hroznů neznámého původu. Vína pak uváděli na trh jako jakostní odrůdová nebo odrůdová vína tuzemské provinience. Inspekce zakázala Templářům vína dodávat do oběhu a nařídila je stáhnout z trhu, což firma odmítla. Inspekce později společnosti udělila pětimilionovou pokutu. Templáři proti ní podali žalobu.

Napoprvé loni Krajský soud Templářským sklepům nevyhověl, protože podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové neprokázaly, že jim kvůli stažení vína z trhu hrozí nenahraditelná újma a tedy škoda ve vyčíslené výši šedesáti milionů korun.

Úterní rozhodnutí Krajského soudu ještě nenabylo právní moci. Templářské sklepy si podle vyjádření Pastorka počkají na postoj potravinářské inspekce. Ta totiž může nyní podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. „Rozhodnutí soudu respektujeme. Nyní nedokáži říct, jestli stížnost podáme. O dalším postupu se inspekce poradí, až bude mít písemný rozsudek s odůvodněním,“ reagoval mluvčí Státní zemědělské potravinářské inspekce Michal Spáčil.