Soutěž považuji za přehlídku lidí, kteří se dlouhodobě starají o všestranný rozkvět obcí, v nichž žijí. V širším smyslu pak o zlepšení života na venkově. O to obtížnější je poslání komise, která posuzuje jednotlivé návrhy.

Tak lze v kostce shrnout názory Josefa Zámečníka na smysl soutěže Era Starostu roku. Jsou to slova z úst povolaného, vždyť jde o dlouholetého starostu Písečné u Žamberka. Sám v soutěži vyhrál před dvěma lety.

Na tahu je porota

Vítěze čtvrtého ročníku soutěže organizátoři v současnosti právě hledají. V září ukončili přijímání jednotlivých návrhů, nyní se pustila do práce devítičlenná hodnotící komise. Má z čeho vybírat. Do uzávěrky bylo přihlášeno celkem 166 starostů malých obcí, z nichž komise do konce listopadu vybere celkového vítěze. Z toho bylo 44 žen a 122 mužů.

„Hodnotitelé posoudí všechny přihlášky a do poloviny října vyberou pět finalistů. Zástupci komise poté tyto finalisty navštíví, aby se na místě seznámili s jejich prací a fungováním obce. V půli listopadu komise sdělí jméno vítězné starostky či starosty, kterému bude na konci listopadu slavnostně předán titul Era Starosta roku 2012. Pro obec získá finanční prémii ve výši 250 tisíc korun," říká k tomu Lenka Heřmánková, manažerka Poštovní spořitelny.

Uznávané ocenění

Během čtyř ročníků přišlo do soutěže celkem 823 nominací, které zastupovaly 654 obcí. Ostatní nominace se opakovaly, některé i každý rok. „Znamená to, že více než deset procent obcí do dvou tisíc obyvatel má takového hlavního představitele, kterého si lidé váží, uznávají ho a jsou mu vděční za vykonanou práci. Navíc mezi navrženými kandidáty je hned několik starostů ve věku do 35 let. To jsou velmi pozitivní zprávy, obzvláště v dnešní době," poznamenává Kateřina Bláhová z Nadace Via, manažerka projektu. A jak naložila s výhrou Písečná u Žamberka? Použila ji na výstavbu garáže pro místní požární zbrojnici.

„Rozhodnutí o použití prostředků z výhry bylo okamžité, protože v připravovaném rozpočtu na další rok byla jasnou prioritou výstavba garáže pro hasičské vozidlo. Šlo o náš dlouhodobý cíl, proto souhlas s použitím byl všeobecný," tvrdí Josef Zámečník.

hledá se vítěz čtvrtého ročníku

- Čtvrtý ročník soutěže o starostu roku se blíží k závěru. V září skončila možnost přicházet s návrhy, nyní porota hodnotí navržené kandidáty. Vítěz bude vyhlášen v listopadu. Oceněný komunální politik získá čtvrt milionu korun do obecního rozpočtu, a navíci tradiční rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce.

- Soutěž vyhlašuje každoročně Era, obchodní značka ČSOB a Nadace Via. Mediálním partnerem akce je Deník. Podmínkou je, aby v obci nežilo více než dva tisíce obyvatel.

- Podrobnosti jsou k dispozici na internetových stránkách www.nadacevia.cz a www.erasvet.cz/starosta roku.