Za stovky milionů ho plánuje v areálu bývalých skláren vybudovat pražská společnost Dotec Power.

Přestože by spalovna vyráběla levnou energii, kterou by zásobovala nejen průmyslový areál, ale také město, místní lidé ji odmítají. Stejně tak zastupitelé, kteří se obávají vlivu na životní prostředí.

„Obecně je to dobrý záměr. Umístit tak velký zdroj znečištění do blízkosti obytné zóny ale nepovažuji za vhodné,“ prohlásil Bohdan Mikušek s tím, že radnice si nechá vypracovat odborný posudek známý pod zkratkou EIA.

Vedle zastupitelů se proti zamýšlené investici postavilo i občanské sdružení Za Krásno krásnější.

Skupina odpůrců, která pořádá i podpisovou akci, se domnívá, že stavět bioenergetické centrum v hustě obydlené zástavbě a vozit suroviny určené ke spalování po ulici Zašovská, Masarykova a Rožnovská, není dobré.

Jde i o čistotu ovzduší

„Naše město je na tom, co se týká čistoty ovzduší, velmi špatně. Nezasloužíme si, aby nám v centru města přibyl další velký znečišťovatel,“ postěžovala si například Marie Klinkovská.

Pražská společnost chce vyrábět energii spalováním sena, slámy, cíleně pěstovaných obilnin a dřevních štěpků.

Ohřev dvou kotlů o celkovém výkonu 38,5 megawattu a pohon turbíny s generátorem o výkonu 10,2 megawattu si ročně vyžádá spálení 79 600 tun materiálu. To představuje dvanáct nákladních aut biomasy denně. K jejímu skladování mají posloužit bývalé haly sklářských pecí.

Jednatel firmy Dotec Power Jindřich Černý tvrdí, že vliv bioenergetického centra by nebyl na kvalitu ovzduší výrazný. Pro srovnání: polétavého prachu a oxidu uhličitého by spalovna vyprodukovala zhruba stejně jako třicet rodinných domů vytápěných uhlím. „Navíc bychom postavili přibližně stometrový komín, který by vypouštěné látky rozptýlil do širokého okolí,“ řekl Černý a upozornil, že by bioenergetické centrum nabídlo nová pracovní místa.

„Může se stát, že posudek v rámci procesu EIA vyzní pro tento záměr příznivě,“ připustil vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Rostislav Frydrych. „V takovém případě mu město nebude moci zabránit. Bude tedy záviset především na občanské veřejnosti, zda svůj zájem obhájí,“ doplnil Frydrych. Spalování biomasy má podle odborníků pozitivní vliv na životní prostředí, protože snižuje emise z vytápění.

V obcích Zlínského kraje je biomasa využívána především k vytápění obytných objektů. Spalováním dřevní štěpky je vytápěn i domov důchodců ve Valašském Meziříčí.