Všichni příznivci hořkého piva mají důvod k radosti. Nošovičtí sládci po roce opět uvařili limitovanou várku piva Radegast Extra hořký.

V roce 2011 zaznamenal velký úspěch a pivovar se ho opět rozhodl uvařit pro první tři měsíce letošního roku. Zamíří do stovek hospod v podobě čepovaného piva a dostupný bude také v půllitrových lahvích v obchodech.

„Ohlas na speciál byl v loňském roce velmi pozitivní, a to byl hlavní důvod, proč ho milovníkům piva opět přinášíme. Lidé se mohou opět těšit na výraznou chmelovou hořkost, která ovšem zůstává příjemná a je vhodně doplněna plnou sladovou chutí,“ přiblížil chuť speciálu Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast a dodal, že výrazná hořkost je typická pro všechny piva Radegast: „Držíme se odkazu prvního sládka Jaromíra Franzla, který Radegastu charakteristickou hořkost vtiskl. Tento atribut jsme u speciálu ještě zvýraznili. Zatímco běžné ležáky se pohybují v hořkosti kolem 30 jednotek, Radegast Extra hořký má 42 stupňů hořkosti.“ Speciál uvařili nošovičtí sládci tradičním postupem typickým pro pivo Radegast. Kromě vody z Morávky, vlastního sladu a pivovarských kvasnic mu dopřáli vyšší dávku chmele prvotřídní kvality žateckého poloraného červeňáku.

Jak se dívají na tento speciál Deníkem oslovení lidé ve Frýdku-Místku? „Minulý rok jsem tento speciál zkoušel, ale spíše jen ze zvědavosti. Osobně dávám přednost desítce, navíc nějaký silný pivař nejsem,“ řekl Jaroslav Kaulič z Frýdku-Místku. „Pokud na tento speciál někde natrefím, určitě jej ochutnám. Rád si dávám pivo před spaním, když koukám na televizi,“ řekl svůj názor Tomáš Starý. To Veronika Židková pivo neochutná. „Já jsem na víno, pivo si dávám opravdu výjimečně. Většinou v létě, po nějakém špacíru,“ prozradila.

Radegast Extra hořký má i svého kmotra. Tím je hráč HC Vítkovice Steel Petr Pohl, který je nejméně trestaným hráčem týmu. Proč právě on, to vysvětluje manažer značky Radegast Marek Málek: „Radegast Extra hořký podpoří na hokejových stadionech smysl pro fair play. Na vybraných stadionech přejmenujeme trestné lavice na extra hořké lavice. Po zápasech v lednu a únoru si pak týmy s méně trestnými minutami odnesou sud se speciálem.“

Petr Pohl ochutná speciální pivo poprvé ve čtvrtek 12. ledna v 18 hodin v restauraci Helbich v Ostravě, kde ho doprovodí i další spoluhráči Viktor Ujčík a Tomáš Voráček. Akci zpestří svou přítomností i olympijský vítěz David Moravec. Zváni jsou všichni příznivci hokeje a správně hořkého piva.