VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špendlíkovice? Je prý lepší než slivovice

Třebíčsko – Ovoce letos ze stromů doslova přetéká. Silnice mezi vesnicemi v kraji lemují kilogramy popadaných špendlíků a oproti zvyklostem už nyní švestky nabírají barvu.

24.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Sudy s ovocným kvasem i celé ovoce v pytlích v těchto dnech hojně vozí zákazníci například do pěstitelské pálenice ve Starči. Teplé počasí urychluje proces kvašení, a tak už se pálí pálenka z třešní i z meruněk.

„Řekl bych, že z ovoce je letos hodně všeho, jen jablka nejsou úplně pěkná na pohled. A je o něco dřív zralé než obvykle. Lidi vozí i ryngle a špendlíky. Jaká je z nich pálenka? Jedním slovem vynikající. Řekl bych, že je lepší, než slivovice. Je jemnější,“ říká majitel stařečské pálenice Martin Čech.

Špendlíky totiž podle jeho slov jako jedno z mála ovoce úplně vyzrávají. Ve Starči je možné nechat v označených sudech ovoce kvasit, majitel už se o správný průběh procesu postará sám.

Čisté přezrálé ovoce bez plísní a trávy

„Nejlepší je k nám dovézt celé ovoce v pytlích. Mám na mysli hrušky či jablka. Švestky a ryngle pak v nádobách, ale radím nedrtit je, my si všechno uděláme sami,“ upozorňuje Čech.

Majitelé pěstitelských pálenic doporučují dát k vypálení čisté přezrálé ovoce bez zbytků trávy a plísní. Jedině pak při dodržení správného režimu kvašení a dobrém způsobu destilace může vzniknout ta správná pálenka.

„Raději ať zájemci o pálení přivezou ovoce dřív, aby nedošlo k překvašení kvasu. Ten zoctovatí, což je špatné,“ připomíná majitel pálenice v Polici František Šimka. Jak říká, velkou chybou je nechávat sud s kvasem na přímém slunci v naději, že se uspíší kvasné procesy.

Třešně i meruňky se pálí poměrně brzy proto, že v létě v teple kvašení probíhá rychleji, podzimní ovoce pak míří do destilačních souprav pálenic klidně až na jaře další rok. „Třeba švestky se kolikrát nechávají přejít mrazem, aby byly dobré na pálení. Jak to ale vidím letos, tak na stromech do mrazu nevydrží,“ podotýká Šimka.

Loni? Pětina toho co jindy

Pěstitelské pálenice si tak letos vynahradí loňský mizerný rok. „Vypálila se pětina toho, co v jiných letech, bylo to fakt špatné, nejhorší za dlouhou dobu. Ale jak to vidím, při pár volných dnech budu v pálenici až do příštího dubna, kdy to tu zabalím a vyrazím na ryby do Norska. Jako každý rok. Těším se už teď,“ uzavírá majitel pálenice ve Starči Martin Čech.

Čtěte také: Pálenice: Slivovice letos pálíme víc

Autor: Hana Jakubcová

24.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pražský hrad.
3

Porno na počítači prezidenta. Národní bezpečnostní úřad o tom nevěděl

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (vpravo) a 1. místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka.
1 8

Devět procent. Lidovci a STAN by se do Sněmovny společně nedostali

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly u Lačnova

Tisíce květů vzácného šafránu bělokvětého rozkvetly nyní na loukách a zahradách v okolí Lačnova na Vsetínsku. Lokalit je 18, k největším patří například louka za školou nebo na Sucháčkových pasekách, tam bývá až 20.000 nebo 30.000 květů, řekl dnes Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Kvůli dálnici D3 začnou brzy hlídat studny

Specialisté brzy zahájí monitoring studní v okolí budoucí dálnice D3 u Českých Budějovic. Sledovat se bude hlavně výše hladiny vody. V případě, že by byl později s vodou problém, budou mít totiž majitelé nárok na kompenzace, například prohloubení studní.

Jarolím: 6:0? Po první půli jsem těch branek čekal ještě víc

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ První půle na výbornou, druhá už slabší, celkově však spokojenost. Tak ve zkratce zhodnotil kvalifikační výhru 6:0 nad San Marinem kouč české fotbalové reprezentace Karel Jarolím.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies