VYBERTE SI REGION

Špendlíkovice? Je prý lepší než slivovice

Třebíčsko – Ovoce letos ze stromů doslova přetéká. Silnice mezi vesnicemi v kraji lemují kilogramy popadaných špendlíků a oproti zvyklostem už nyní švestky nabírají barvu.

24.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Sudy s ovocným kvasem i celé ovoce v pytlích v těchto dnech hojně vozí zákazníci například do pěstitelské pálenice ve Starči. Teplé počasí urychluje proces kvašení, a tak už se pálí pálenka z třešní i z meruněk.

„Řekl bych, že z ovoce je letos hodně všeho, jen jablka nejsou úplně pěkná na pohled. A je o něco dřív zralé než obvykle. Lidi vozí i ryngle a špendlíky. Jaká je z nich pálenka? Jedním slovem vynikající. Řekl bych, že je lepší, než slivovice. Je jemnější,“ říká majitel stařečské pálenice Martin Čech.

Špendlíky totiž podle jeho slov jako jedno z mála ovoce úplně vyzrávají. Ve Starči je možné nechat v označených sudech ovoce kvasit, majitel už se o správný průběh procesu postará sám.

Čisté přezrálé ovoce bez plísní a trávy

„Nejlepší je k nám dovézt celé ovoce v pytlích. Mám na mysli hrušky či jablka. Švestky a ryngle pak v nádobách, ale radím nedrtit je, my si všechno uděláme sami,“ upozorňuje Čech.

Majitelé pěstitelských pálenic doporučují dát k vypálení čisté přezrálé ovoce bez zbytků trávy a plísní. Jedině pak při dodržení správného režimu kvašení a dobrém způsobu destilace může vzniknout ta správná pálenka.

„Raději ať zájemci o pálení přivezou ovoce dřív, aby nedošlo k překvašení kvasu. Ten zoctovatí, což je špatné,“ připomíná majitel pálenice v Polici František Šimka. Jak říká, velkou chybou je nechávat sud s kvasem na přímém slunci v naději, že se uspíší kvasné procesy.

Třešně i meruňky se pálí poměrně brzy proto, že v létě v teple kvašení probíhá rychleji, podzimní ovoce pak míří do destilačních souprav pálenic klidně až na jaře další rok. „Třeba švestky se kolikrát nechávají přejít mrazem, aby byly dobré na pálení. Jak to ale vidím letos, tak na stromech do mrazu nevydrží,“ podotýká Šimka.

Loni? Pětina toho co jindy

Pěstitelské pálenice si tak letos vynahradí loňský mizerný rok. „Vypálila se pětina toho, co v jiných letech, bylo to fakt špatné, nejhorší za dlouhou dobu. Ale jak to vidím, při pár volných dnech budu v pálenici až do příštího dubna, kdy to tu zabalím a vyrazím na ryby do Norska. Jako každý rok. Těším se už teď,“ uzavírá majitel pálenice ve Starči Martin Čech.

Čtěte také: Pálenice: Slivovice letos pálíme víc

Autor: Hana Jakubcová

24.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Daňové úlevy: odběr krve tři tisíce korun, za registraci nic

Ilustrační foto.

Češi nebezpečně tloustnou. Na cukrovku umírá 3,5 tisíce lidí ročně

Německá vláda podle Bildu varuje před chemickým útokem

Německá vláda a Spolkový kriminální úřad (BKA) varují před možností útoku chemikáliemi. Uvedl to dnes deník Bild s odvoláním na zprávu spolkové vlády analyzující rizika v oblasti civilní ochrany.

Ruské ženy oživují pohanské tradice

Moskva - "Koňská hlava značí muže," říká Jekatěrina Kostrikinová sledující teplý vosk, jak tuhne ve sklenici studené vody. V jejím moskevském bytě se několik kamarádek snaží poznat svou budoucnost za pomoci pohanských tradic, píše agentura AFP.

Mezinárodní den studentstva má šanci na návrat do kalendáře

Patří 17. listopad především studentům, nebo stačí si ho obecně připomínat jako Den boje za svobodu a demokracii? Zdánlivě akademický spor budí i po 28 letech po roce 1989 vášně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies