Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špendlíkovice? Je prý lepší než slivovice

Třebíčsko – Ovoce letos ze stromů doslova přetéká. Silnice mezi vesnicemi v kraji lemují kilogramy popadaných špendlíků a oproti zvyklostem už nyní švestky nabírají barvu.

24.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Sudy s ovocným kvasem i celé ovoce v pytlích v těchto dnech hojně vozí zákazníci například do pěstitelské pálenice ve Starči. Teplé počasí urychluje proces kvašení, a tak už se pálí pálenka z třešní i z meruněk.

„Řekl bych, že z ovoce je letos hodně všeho, jen jablka nejsou úplně pěkná na pohled. A je o něco dřív zralé než obvykle. Lidi vozí i ryngle a špendlíky. Jaká je z nich pálenka? Jedním slovem vynikající. Řekl bych, že je lepší, než slivovice. Je jemnější,“ říká majitel stařečské pálenice Martin Čech.

Špendlíky totiž podle jeho slov jako jedno z mála ovoce úplně vyzrávají. Ve Starči je možné nechat v označených sudech ovoce kvasit, majitel už se o správný průběh procesu postará sám.

Čisté přezrálé ovoce bez plísní a trávy

„Nejlepší je k nám dovézt celé ovoce v pytlích. Mám na mysli hrušky či jablka. Švestky a ryngle pak v nádobách, ale radím nedrtit je, my si všechno uděláme sami,“ upozorňuje Čech.

Majitelé pěstitelských pálenic doporučují dát k vypálení čisté přezrálé ovoce bez zbytků trávy a plísní. Jedině pak při dodržení správného režimu kvašení a dobrém způsobu destilace může vzniknout ta správná pálenka.

„Raději ať zájemci o pálení přivezou ovoce dřív, aby nedošlo k překvašení kvasu. Ten zoctovatí, což je špatné,“ připomíná majitel pálenice v Polici František Šimka. Jak říká, velkou chybou je nechávat sud s kvasem na přímém slunci v naději, že se uspíší kvasné procesy.

Třešně i meruňky se pálí poměrně brzy proto, že v létě v teple kvašení probíhá rychleji, podzimní ovoce pak míří do destilačních souprav pálenic klidně až na jaře další rok. „Třeba švestky se kolikrát nechávají přejít mrazem, aby byly dobré na pálení. Jak to ale vidím letos, tak na stromech do mrazu nevydrží,“ podotýká Šimka.

Loni? Pětina toho co jindy

Pěstitelské pálenice si tak letos vynahradí loňský mizerný rok. „Vypálila se pětina toho, co v jiných letech, bylo to fakt špatné, nejhorší za dlouhou dobu. Ale jak to vidím, při pár volných dnech budu v pálenici až do příštího dubna, kdy to tu zabalím a vyrazím na ryby do Norska. Jako každý rok. Těším se už teď,“ uzavírá majitel pálenice ve Starči Martin Čech.

Čtěte také: Pálenice: Slivovice letos pálíme víc

Autor: Hana Jakubcová

24.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kočka
23

Žena zemřela po kousnutí kočkou na nemoc přenášenou klíšťaty

Zleva Michal Urbánek, Kamil Jirounek, Radomír Kučera a Peter Kmeť
5 10

Jde o pokus o násilné převzetí mojí firmy, tvrdí zakladatel Oleo Chemical

AUTOMIX.CZ

Takto by mohla vypadat Škoda Kodiaq Coupé RS. A co říkáte na Karoq Coupé?

Česká automobilka Škoda se chce v nejbližší době víc soustředit na vozy typu SUV. Je to logické, zákazníci o ně mají čím dál větší zájem. Jednou z možností, jak by mladoboleslavská značka mohla svou nabídku "esúvéček" a crossoverů v budoucnu rozšířit, je třeba i uvedení nových kupé-SUV.

Mořský gigant přistál u Austrálie. Největší loď světa měří skoro 500 metrů

/VIDEO/ Největší plavidlo světa, plovoucí stanice společnosti Shell na těžbu a zkapalňování zemního plynu, dorazilo z doků v Jižní Koreji k břehům Austrálie. Po prvním vyplutí na moře zakotvilo na místě, kde bude postupně uvedeno do provozu. Posádka má speciální námořní školení pro navigaci letadel.

Potvrzeno! Francii postihla katastrofální neúroda vinných hroznů

Když na jaře varovali francouzští vinaři, že silné mrazy zničily jejich celoroční snažení, mnozí doufali, že se réva nakonec vzpamatuje. Bohužel, černé předpovědi se vyplnily.

V bankomatech je Windows XP, lze ho ovládnout během minuty

Ke každému bankomatu se dá jednoduše připojit USB kabelem, peníze pak lze ukrást během minuty. Několika zlodějíčkům v Asii se tak před časem podařilo jednoduše vybrat peníze. Experti vysvětlují, jak jsou bankomaty málo zabezpečené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení