Splatnost nouzové půjčky v hodnotě 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč), kterou čerpá Řecko od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), by mohla být prodloužena. Uvedl to řecký premiér Jorgos Papandreu v rozhovoru pro nedělní vydání řeckého listu Proto Thema.

„Otázka prodloužení splatnosti úvěru je již na stole,“ citoval list premiéra. O možnosti prodloužení splatnosti půjčky již před měsícem hovořil řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Mluvčí řecké vlády tehdy ale uvedl, že Řecko o prodloužení splatnosti nepožádalo a ani o něm oficiálně nejedná.

Člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Bini Smaghi v rozhovoru pro nedělní vydání řeckého listu Katimerini upozornil, že jakákoliv jednání o změně podmínek úvěru by poškodila důvěryhodnost Řecka. Dodal, že Řecko se musí zaměřit především na plnění cílů v oblasti snižování rozpočtového deficitu.

Papandreu v rozhovoru pro list Proto Thema zopakoval, že nemá v plánu další zvyšování daní či propouštění státních zaměstnanců. Řecko se v rámci dohody o půjče zavázalo k výrazným úsporám. V pondělí do Atén přijedou zástupci MMF, EU a Evropské centrální banky, aby vyhodnotili, jak Řecko ve fiskální politice pokročilo.

Jeden z činitelů řecké vlády tento týden agentuře Reuters řekl, že Řecko letos nesníží deficit na 7,8 procenta, jak se původně zavázalo. Podle zdroje se deficit bude pohybovat kolem 9,3 procenta. Činitel také řekl, že evropský statistický úřad Eurostat příští týden zpřesní deficit rozpočtu za loňský rok na zhruba 15,5 procenta hrubého domácího produktu. Dosavadní informace uváděly deficit 13,8 procenta. Analytici tvrdí, že Řecko bude téměř jistě požádáno, aby přijalo další opatření ke snížení deficitu.