Estonské ozbrojené síly si první laserové simulátory, které jsou určeny pro bojový výcvik a výcvik střelby, objednali už v roce 2008. Společnost Saab nyní obdržela další objednávku, a to na simulátory určené pro mechanizovanou brigádu, příslušné pluky a pěchotní školu.

„Jsem hrdá na to, že si estonské ozbrojené síly opět vybraly společnost Saab. Naše systémy využívají již delší dobu, a tak mohou ocenit výhody realistického výcviku. Aktuální objednávka ještě více posiluje naši pozici předního světového dodavatele systémů určených k bojovému výcviku,“ uvedla Åsa Thegström, ředitelka oddělení výcviku a simulace, který spadá pod divizi Dynamics spoločnosti Saab.

Smlouva se týká systémů BT46 uzpůsobených pro obrněná bojová vozidla CV9035, systémy Carl-Gustaf a pěchotní simulátory pro výcvik jednotek až na úrovni roty. Ke kontrole a monitorování jednotlivých cvičení bude estonská armáda využívat nový systém ManPack 300. Součástí smlouvy je i dohoda o poskytovaní podpory po dobu pěti let.

Ilustrační foto
Vojenské zpravodajství zjistilo pokus o kartel u armádní zakázky

„Estonské ozbrojené síly budou mít k dispozici cenově dostupné řešení určené pro realistický výcvik, které dokáže vojáky lépe připravit na bojový střet. Systém lze využít při základním výcviku střelby z obrněného bojového vozidla CV9035 nebo při výcviku různých jednotek včetně mechanizovaných rot,“ uvedl ředitel spoločnosti Saab pro Polsko a Pobaltí Jyrki Kujansuu.

Systém BT46 je moderní a osvědčený simulátor určený pro výcvik střelby z různých zbraní a k nácviku realistických a taktických bojových situací. Jde o řešení, které se využívá při bojových cvičeních s vozidly a souvisejícícmi zbraňovými systémy.

BT46 byl v minulosti dodán do více než 20 zemí. Společnost Saab celkově dodala více než 7000 simulátorů pro výcvik s vozidly v rámci více než stovky instalací po celém světě.

Ministr obrany Sergej Šojgu vyznamenal stavitele trati na jih Ruska.
Rusko se vyhnulo Ukrajině. Armáda postavila novou železnici na jih