Českému výrobci letecké techniky Aero Vodochody loni klesl zisk na 279 milionů korun z předloňských 401,6 milionu Kč. Celkové tržby se meziročně snížily z 4,2 miliardy na 2,9 miliardy korun. Společnost se v roce 2009 potýkala s nepříznivou situací na leteckém trhu a čelila výraznému snížení poptávky, sdělila dnes ČTK mluvčí firmy Daniela Mayerová.

Na tržbách se podílel i vojenský program

Výrobce letecké techniky hospodaří se ziskem od ukončení restrukturalizace v roce 2007, kdy společnost koupila investiční skupina Penta. Na loňském hospodářském výsledku se významně podílely především takzvané kooperační programy, například výroba a prodej vrtulníků Sikorsky. Dále šlo o program Alenia C-27J, kdy je vyráběna celá střední část křídla pro vojenský transportní letoun Spartan, výroba kanonových dveří letounu F/A-18 pro Boeing, podsestavy letounů Airbus pro koncern EADS nebo dveře na dopravní letouny Embraer pro francouzský Latecoere.

Vojenský program se na tržbách podílel přibližně 17 procenty, a to zejména díky pokračujícímu dlouhodobému partnerství se vzdušnými silami Armády ČR a podpoře všech letounů vyrobených v Aeru a sloužících v řadě armád po celém světě.

Snížená poptávka v civilním letectví

Prezident společnosti Ladislav Šimek upozornil na to, že Aero Vodochody se loni muselo vyrovnat s nepříznivou situací na leteckém trhu. „Prakticky všechny oblasti civilního leteckého programu byly zasaženy výrazným snížením poptávky, Aeru se však podařilo na tento negativní výkyv zareagovat odpovídajícím způsobem. Proběhlo významné snižování nákladů, díky úspěšnému nastartování aktivit v oblasti ‚lean management‘ se podařilo udržet ziskovost na slušné úrovni a rovněž položit základ dlouhodobé konkurenceschop­nosti,“ dodal.

Pilotní kabina pro Blue Hawk

V roce 2009 podepsalo Aero první risk-sharingový projekt s belgickou společností Sonaca. Aero se tak podílí na vývoji náběžné hrany křídla letounu CSeries kanadského výrobce Bombardier. Významným úspěchem pro firmu byl rovněž nový kontrakt z února 2010 na dodávku pilotní kabiny pro americký bojový vrtulník Black Hawk. V roce 2009 Aero investovalo do obnovy strojního parku a technologií celkem 129 milionů korun.

Největší výrobce v Česku

Aero Vodochody je největším výrobcem letecké techniky v Česku. Zaměřuje se především na spolupráci s předními leteckými výrobci v rámci mezinárodních kooperačních projektů. Vedle Sikorsky Aircraft Corporation spolupracuje se společnostmi Alenia Aeronautica, Latecoere, Saab, Sonaca, Spirit Aerosystems či EADS. Firma je také dlouholetým partnerem českého ministerstva obrany.

Aero je na trhu více něž 90 let

Aero loni slavilo 90. výročí svého založení, a řadí se tak mezi nejstarší výrobce letecké techniky na světě. Do skupiny Aero patří i výrobce podvozků Technometra Radotín, jejíž výroba byla v roce 2009 převedena do Aera, britský výrobce kompozit Rotortech Aero Composites, slovenské středisko oprav, testování a servisu leteckých motorů Clerex Investments a Letiště Vodochody.