VYBERTE SI REGION

Spolumajitel pivovaru Kočka: Vedra popíjení příliš neprospěla. Lidé byli unavení

Praha /ROZHOVOR/ - Minipivovary na český trh vrhají čím dál více rozmanitých druhů piv. Viceprezident Českomoravského svazu minipivovarů a spolumajitel pivovaru Kocour Jan Kočka uvedl, že v současné době jsou v kurzu svrchně kvašená piva.

12.8.2013
SDÍLEJ:

Viceprezident Českomoravského svazu minipivovarů a spolumajitel pivovaru Kocour Jan Kočka.Foto: Archiv Jana Kočky

Kolik ročně vzniká pivovarů?
Je v tom chaos. Ročně je to do dvaceti pivovarů, ale teď je to skoro jeden minipivovar týdně. Nyní se otevřela Krásná Lípa, bude se otevírat Frýdlant, a to jenom v severních Čechách. U regionálních pivovarů je toho méně.

Čím si takový boom vysvětlit?
Novináři o pivovarech více píší a minipivovary mají také pivo kde prodat. Přibývá hospod, které mají více píp a během večera vystřídají i dvě tři piva. Jsou hospody, které těch píp mají až třicet. Na druhé straně minipivovary začaly vařit chuťově zajímavější a výraznější piva, o čemž se začalo také psát a lidé je začali vyhledávat. Současná mladá generace pivařů také ví, jak piva chutnají v zahraničí, když tam byli například na stážích. Starší generace pivařů, která vypila i patnáct piv denně, pomalu odchází. Také to není ekonomicky únosné. Když pivo už nestojí pět korun, ale třeba dvacku, jsou lidé možná vybíravější.

Bude tento boom pokračovat?
Myslím, že bude pokračovat na nějakých 250 minipivovarů. Je to trend na celém světě. Třeba v Itálii, která se nepovažuje za pivní velmoc, mají přes 400 minipivovarů, ve Spojených státech jich je 
v současné době asi 2700. V Londýně byly v roce 2000 tři pivovary, dnes jich je asi 40. Takže tento boom bude pokračovat. Myslím, že to bude ještě tři až pět let trvat, než si začnou vzájemně překážet.

Drží kvalita piva vyráběného 
v českých minipivovarech krok s tím, kolik jich přibývá?
Už se objevily názory, že tu není tolik sládků a že to k ničemu dobrému nevede. Zatím jsem však na tragický případ přechodu na sládkování narazil opravdu výjimečně. 
V drtivé většině jsou to lidé, kteří si vařili pivo v domácích podmínkách a pomohla jim určitá automatizace výroby. Dá se tedy říct, že jsou piva celkově zatím dobrá.

Narazil jste na opravdu špatný minipivovar?
Během půl roku narazíte tak na dvě špatné várky. Dlouhodobě špatné pivo jsem ještě nezaznamenal.

Jak běžný spotřebitel pozná dobrý minipivovar?
Je spousta zdrojů na internetu. Několik serverů se věnuje i hodnocení piv, kde je možné se nechat inspirovat. Ale dejte do kupy čtyři pět lidí a kupte si sedm piv dvanáctek od různých pivovarů. Jeden 
z těch lidí se obětuje a bude nalévat, aniž by ostatní věděli, odkud vzorek pochází. Pak jej hodnoťte a bavte se o tom pivu. Vy třeba budete číslo jedna chválit, ale kolega vedle bude říkat, že jste padlý na hlavu, protože se to nedá pít. Nakonec ohodnoťte všechny vzorky a budete překvapení. Najednou třeba zjistíte, že vám chutnají hořčí piva, než jste si vůbec myslel.

O jaký druh piva z produkce minipivovarů je v současné době největší zájem?
Teď jdou hodně ale. To jsou svrchně kvašená piva, která se vyráběla v Anglii, ale potom v Americe dostala šmrnc díky místním chmelům. Chuť je pak mnohem intenzivnější s citrusovými, grepovými, až borovicovými tóny. Mezi příznivci pivní rozmanitosti je tak v kurzu právě ale, zejména pak india pale ale.

To znamená hořčí piva…
Ano, hořká a ještě hořčí.

Letošní léto je horké. Projevilo se to na vyšší produkci?
Ještě čísla neznám, ale co jsem se bavil s kamarády z jiných pivovarů, tak všichni říkají, že lidé chodí do hospody až po osmé večer, takže do sedmé hodiny je hospoda prázdná. Všichni jsou sice spokojeni s prodejem, ale ideální teplota na pití je 23, maximálně 25 stupňů Celsia, a ještě aby bylo lehce pod mrakem.

Takže minulá vedra prodeji příliš neprospívala?
Čtrnáctidenní vedra rozhodně prodeji neprospívala. Lidé jsou večer utahanější 
a moc toho, co se týče objemu, nevypijí.

Autor: Vilém Janouš

12.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Sting zazpívá jako headliner Metronomu. Prvně na festivalové stagi

Praha /HEADLINER, FESTIVAL/- Pražský Metronome Festival odtajnil první zahraniční hvězdu. V termínu 23. a 24. června zazpívá na Výstavišti Sting a doprovodí ho jeho trio. Předprodej pro některé začíná již dnes.

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies