Spor mezi Templářskými sklepy Čejkovice a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí se vyhrocuje. Inspekce v pátek podala na tuto čejkovickou vinařskou firmu trestní oznámení. V pondělí večer to Hodonínskému deníku Rovnost potvrdila mluvčí inspekce Petra Hoferková.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce oznámila dne desátého prosince na Krajské policejní ředitelství Jihomoravského kraje podezření z trestné činnosti poškozování spotřebitele,“ informovala v pondělí večer Hoferková.

Jak doplnila, důvod, proč tak státní podnik učinil, byl ten, že Templářské sklepy neměly při kontrolách plnění opatření inspekce opakovaně poskytnout jejím pracovníkům součinnost při výkonu kontroly.

Zákaz vstupu do výroby a skladu

„Pracovníkům nebyl umožněn vstup do výrobních a skladových prostor, a to ani za asistence Policie České republiky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tedy nemohla ověřit, zda Templářské sklepy Čejkovice uváděly zakázaná vína do oběhu. Dále naši pracovníci nemohli provést kontrolu evidenčních knih,“ sdělila Hoferková.

Podle generálního ředitele firmy Pavla Pastorka však Templářské sklepy nejsou oprávněné pouštět pracovníky inspekce na kontroly objektu. „Předali jsme zastupování naší firmy právní kanceláři. A ač toto pracovníci potravinářské inspekce velmi dobře vědí, naprosto to ignorují. Pokud se k nám tedy dostaví neohlášeně, bez vědomí právní kanceláře, tak je to problém, protože my v podstatě nemáme právo s nimi cokoliv dělat,“ uvedl Pastorek.

Ten se o trestním oznámení dozvěděl od zástupců médií. „Celý tento humbuk kolem je s největší pravděpodobností záměr poškodit naši firmu, a tomu my se bráníme. Nemám podezření, kdo by za tím mohl být, ale myslím, že se to časem prozradí. Zjišťujeme, co se za tím skrývá,“ řekl Pastorek a doplnil, že Templářské sklepy se i tentokrát budou bránit právní cestou.

Nezákonný postup?

Podle mluvčího společnosti Templářské sklepy Svatopluka Bartíka je postup inspekce nezákonný. „Jelikož inspekce zákonným způsobem kontroly neohlásila, nemohla být na místě přítomná oprávněná osoba, aby jednala za kontrolované Templářské sklepy,“ vysvětlil, jak podle něj inspekce porušila zákon. „Státní zemědělská a potravinářská inspekce je instituce, která by, jak vyplývá z jejího postavení v rámci pracovního systému České republiky, měla právo znát a ctít. V takovém případě nejde o nic jiného než o úmyslný útok na Templářské sklepy Čejkovice,“ míní Bartík.

Podle něj přitom nelze podat trestní oznámení na právnickou osobu. „Pokud bylo trestní oznámení podáno na konkrétní osoby a ukáže-li se trestní oznámení jako nepodložené a bude policií odloženo, může jít ze strany oznamovatele o trestný čin křivého obvinění,“ uvedl Bartík v zaslané zprávě.