Zatím nejvyšší spotřeba ovoce v ČR byla v roce 2009, kdy dosáhla 90,4 kilogramu ovoce na osobu. V následujících letech hospodářské krize lidé začali na nákupu ovoce šetřit, méně kupovali i výrobky z ovoce, například dražší vysokoprocentní džusy. Pokles spotřeby přitom nepostihl jen domácí ovoce, ale dolů šlo i jižní ovoce. "Nyní se spotřeba zase začíná odlepovat od země," řekl Ludvík.

Největší podíl na spotřebě mají jablka. Ze spotřeby 26,7 kilogramu na osobu v roce 2009 se propadla na 19,1 kilogramu v roce 2012. Loni se spotřeba jablek podle odhadu ovocnářů dostala na 21 kilogramů. "Ceny jablek jsou nyní nízko, a to kvůli embargu na dovoz ovoce do Ruska a kvůli loňské velké úrodě jablek v Evropě," řekl Ludvík. Farmářské ceny jablek klesly o čtvrtinu na nynějších méně než osm korun za kilogram. Nižší jsou i ceny v obchodní síti, v akcích se kilogram jablek v řetězcích prodává za 15 až 20 korun.

Větší spotřebě jablek v poslední době pomáhá i to, že řada ovocnářů začala produkci sama zpracovávat na stoprocentní pasterované mošty. "Umožnila to nová technologie balení, například do pětilitrových obalů. Pěstitelé mošty nabízejí na farmách či farmářských trzích, někteří se s nimi dostali i do obchodních řetězců," řekl Ludvík.

Druhou nejvyšší spotřebu po jablkách mají v souhrnu pomeranče a mandarinky, jichž průměrný Čech ročně v čerstvém stavu nebo ve výrobcích sní asi 11 až 12 kilogramů. Na třetím místě jsou banány se spotřebou kolem deseti kilogramů.