VYBERTE SI REGION

Spotřeba pečiva a masa loni klesla. Ovoce a zeleniny snědli Češi více

Praha - Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně klesla o desetinu. Lidé jedli méně také chleba, maso a ryby. Zvýšila se naopak konzumace mléka, ovoce, zeleniny a tuků. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Češi loni pili méně alkoholu a méně kouřili, než v roce 2012.

3.12.2014 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

"V roce 2013 došlo ve spotřebě obilovin a pekárenských výrobků k podstatným změnám v porovnání s předcházejícím rokem," uvedl ČSÚ v komentáři k výsledkům. Spotřeba chleba meziročně klesla o dva kilogramy na 39,3 kg na osobu. Pšeničného pečiva snědl každý obyvatel ČR v průměru 51,2 kilogramu, o desetinu méně než předloni. Naopak spotřeba trvanlivého pečiva se zvýšila takřka o 13 procent na 9,6 kg. Lidé snědli proti roku 2012 více také rýže a těstovin.

Průměrná spotřeba masa se meziročně snížila o 3,4 procenta na 74,8 kilogramu. Lidé jedli ve srovnání s rokem 2012 méně vepřového, hovězího i drůbežího. Ve spotřebě ryb statistici zaznamenali meziroční pokles o 7,5 procenta na 5,3 kilogramu.

Mléka loni každý Čech vypil průměrně 62,3 litru, o 5,6 procenta meziročně víc. Naopak spotřeba sýrů byla o pět procent nižší, a činila 12,7 kilogramu.

Spotřeba ovoce stoupla o tři procenta na 76,8 kilogramu. O pět procent vzrostla konzumace ovoce mírného pásma, jižního ovoce snědli Češi stejně jako v roce 2012. Zeleniny se snědlo v průměru okolo 83 kilogramů, meziročně o 6,5 procenta více. Na růstu se podílela především vyšší spotřeba rajčat, cibule, mrkve a melounů. Konzumace brambor se snížila o procento na 68 kilogramů.

Klesla spotřeba alkoholu

Spotřeba alkoholických nápojů vyjádřená v hodnotě čistého lihu meziročně klesla o 1,5 procenta na 9,8 litru. Mírně se snížila spotřeba piva, vína i lihovin. Kuřáci snížili spotřebu cigaret o dvě procenta na 1904 kusů na hlavu.

Podle odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství klesla celková spotřeba potravin v Česku loni o 1,6 procenta. Hlavním důvodem bylo snížení kupní síly. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala.

Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili loni ročně v průměru zhruba 24.444 Kč na osobu, meziročně bezmála o tři procenta více. Více než čtvrtina výdajů za potravinářské zboží připadla na maso a masné výrobky.

Jídelníček obyvatel Česka se od roku 1989 změnil. Jedí méně masa, chleba či brambor, naopak více zeleniny, rýže, bílého pečiva, ale také sladkostí. Češi pijí také více nealkoholických nápojů i alkoholu než před 25 lety. Lidé jedí relativně zdravěji než dříve, za obezitou, které přibývá především u děti, stojí hlavně nedostatek pohybu, míní odborníci.

Autor: ČTK

3.12.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Bída přišla na pálenice. Ovoce na jaře pomrzlo

Tradice je znát. Zatímco na Uherskohradišťsku je 38 palíren, v Praze není ani jedna.

Pamlsková vyhláška? Nesmysl, shodují se ředitelé škol na Mělnicku

Mělnicko - Takzvaná pamlsková vyhláška, která od 1. ledna 2017 zakazuje v základních školách prodávat výrobky s příliš vysokým obsahem soli, cukrů a tuků, možná zruší mnohé školní bufety a kiosky. Ředitelé škol na Mělnicku se shodují na tom, že vyhláška je příliš přísná, a pro provozovatele bufetů tak nebude finančně zajímavé dále je ve školách provozovat.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies