VYBERTE SI REGION

Začátek srpna přinesl rekordní spotřebu piva

Ostrava, Nošovice - Teplé počasí posledních dní nedělá radost jen milovníkům léta, ale také pivovarníkům. Všechny pivovary v Moravskoslezském kraji nyní jedou naplno, aby pokryly požadavky žíznivých zákazníků.

13.8.2008 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv VLP

Začátek srpna přinesl rekordní spotřebu piva. Dokazuje to poptávka po nejoblíbenějším pivu na Moravě, značce Radegast. „Z nošovického pivovaru nyní denně míří ke spotřebitelům více než milion piv. Zásobujeme více než pět tisíc zákazníků, z nichž 250 patří do kategorie sezonních,“ říká manažer značek Plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina.

Rekordním dnem bylo zatím pro pivovar Radegast úterý minulého týdne, kdy za jediný den rozvezlo 74 vozidel mezi spotřebitele do hospod či prodejen 1,28 milionu piv. Podobných čísel dosahoval pivovar Radegast také koncem června. „V posledním červnovém týdnu, kdy se teploměr vyšplhal ke třicítce, se množství expedovaného piva na trh velmi podobalo tomu srpnovému,“ uvedl.

Nejvyšší denní výstav zaznamenala první srpnový den i společnost Plzeňský Prazdroj, jejíž součástí pivovar Radegast je, kdy ke spotřebitelům doputovalo více než osm milionů piv.

I letošní léto opět potvrzuje starou zkušenost, že ve vedrech jde lépe na odbyt desítka, která se pije takzvaně na žízeň, než dvanáctka a vícestupňová piva. „Zatímco spotřeba desítky naroste ve srovnání ledna a července až o sedmdesát procent, dvanáctka pouze o třetinu,“ dodal Jurina. Stále větší zájem je i o nealkoholické pivo Radegast Birell, jehož spotřeba se v létě zvyšuje až na dvojnásobek. Největší sezonní skok díky dovoleným zaznamenává pivo v plechovkovém balení, hospodští více objednávají také sudové pivo. „Celoevropský výzkum potvrdil, že pivní kultura je v Česku na vysoké úrovni a pivo hraje důležitou roli při setkáních s přáteli,“ dodává mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Podobná situace je i v pivovaru Ostravar, který v těchto dnech jede na plný výkon. „Během horkého léta se sudová linka téměř nezastaví, ve špičce opouští brány pivovaru až třicet kamionů denně,“ říká Richard Kornas z výrobního oddělení pivovaru Ostravar.

Stále plno je i v Zámeckém minipivovaru Zábřeh, který byl otevřen loni na podzim, a letos tak zažívá svou první letní sezonu. „Všechno, co se u nás uvaří, se vypije. Začíná nám chybět větší výrobní kapacita, potřebovali bychom další tanky,“ posteskl si vrchní sládek Václav Baron. Zámecký minipivovar láká kromě světlé a tmavé jedenáctky Pikard návštěvníky hlavně na své speciály, o které je mimořádný zájem. Zdejší sládek jich prozatím uvařil šest a v těchto dnech již pomalu začíná připravovat sedmý – tentokrát svatováclavský ležák s medovou příchutí.

Autor: Jitka Hrivňáková

13.8.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
15 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies