Podle materiálu stát neudělí žádné povolení k vývozu či prodeji, pokud existuje podezření, že dané dodávky nebo služby jsou určeny pro projekty, které se týkají průzkumu a těžby ropy v hlubinných vodách, arktického průzkumu a těžby ropy nebo projektů zaměřených na ropu z břidlic v Rusku.

Licence a povolení na vývoz zbraní do Ruska udělovány nebudou. Zpráva pro exportéry uvádí, že v případě ČR nebude ohrožena Dohoda mezi vládou ČR a Ruska o organizaci oprav vrtulníků. Servis pro ruské dopravní vrtulníky poskytuje státní podnik LOM Praha.

„Nová sankční opatření by měla mít omezený dopad na českou ekonomiku, budou předmětem přezkumu a mohou být s ohledem na vývoj situace na místě pozastavena či odvolána nebo doplněna," uvedlo MPO v dokumentu.

Sankce platí od dnešního dne

Členské státy Evropské unie schválily nové hospodářské sankce proti Rusku v souvislosti s jeho postupem v ukrajinské krizi. V platnost vstoupily dnes. Na základě rozhodnutí EU platí zákaz vývozu a dovozu zbraní a vojenského materiálu z a do Ruska. Toto opatření se netýká dodávek vojenského materiálu, které jsou realizované na základě dříve uzavřených kontraktů, ani dodávek náhradních dílů a servisu vojenského materiálu realizované v rámci provádění již uzavřených dohod.

Omezen je prodej zboží a technologií dvojího užití pro vojenské použití a konečné vojenské uživatele. Toto opatření se netýká zboží a technologií dvojího užití, které je určeno pro civilní použití a konečné civilní uživatele. Pokud byla smlouva o vývozu uzavřena před 1. srpnem, může být po posouzení žádosti povolení uděleno. Sankce se také netýkají vývozu zboží a technologií dvojího užití, včetně zboží a technologií pro kosmické odvětví, pro nevojenské použití nebo pro nevojenské koncové uživatele.

Protiruské sankce se týkají také vývozu citlivých technologií pro průzkum a těžbu ropy, které jsou používány pro hlubinný podmořský a arktický průzkum a těžbu ropy a dále těžbu ropy z břidlic.

Omezení se týkají také přístupu na finanční trhy. Nejvýznamnější bankou s ruským kapitálem působící v ČR je Sberbank Europe se sídlem a univerzální bankovní licencí udělenou v Rakousku. Ta včetně svých devíti dceřiných společností působících ve střední a východní Evropě (včetně Sberbank CZ), nebyla zařazena na sankční seznam USA a EU. „Sberbank CZ pokračuje dál v běžné činnosti, k jejímuž provozování drží dostatečné množství likvidity i kapitálu," řekl generální ředitel a předseda představenstva banky Vladimír Šolc.