Když ministerstvo životního prostředí (MŽP) na konci května spustilo program Dešťovka, v němž rozdává desítky tisíc na zadržování srážkové vody, u mnohých vodárenských společností to vyvolalo zlou krev. Lidem nedošlo, že aby mohli dešťovku splachovat, musejí mít souhlas vodárny.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Nechtěná manželka

Teď, necelé dva měsíce před spuštěním druhé vlny dotací, je situace daleko klidnější. „Sešli jsme se se zástupci sdružení SOVAK a vše jsme si vyjasnili. Strašení některých vodáren tak, věřím, přestane,“ řekl Deníku Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Podle něj stát nikdy před žadateli o dotace netajil, že se musejí s vodárnami dohodnout. Právě naopak. „Pokud chce žadatel srážkovou vodu využít ke splachování toalet a je připojen na kanalizační síť, musí svůj záměr projednat s provozovatelem kanalizace a domluvit se na podmínkách plateb za stočné, to říkáme od samého začátku a žadatele na to upozorňujeme,“ zdůrazňuje Valdman.

Polský prezident Andrzej Duda
Polský prezident pohrozil vetem. Zákon o nejvyšším soudu by nepodpořil

Právě o systém na splachování WC dešťovkou (v kombinaci se zaléváním) byl v prvním kole Dešťovky největší zájem. Překvapivě až na druhém místě skončila nejjednodušší dotace na zalévání zahrady (která svolení vodárny nepotřebuje.)

ROVNOST PRO VŠECHNY

Některé vodárenské společnosti se cítily zaskočeny, že lidé stočné neřeší. Jde přitom o stejnou situaci, jako když má někdo vlastní studnu. Většinou se taková platba řeší paušálem. Podle ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Oldřicha Vlasáka je dobře, že se věci konečně vyjasňují. „My hospodaření s dešťovou vodou chválíme a snahu MŽP podporujeme, jenom je nutné stanovit pravidla,“ řekl včera Deníku Vlasák. Důležité je, aby nevznikala nerovnost, kdy lidé platící vodné a stočné „dotují“ neplatiče. „Shodli jsme se, že udělení dotace na splachování dešťovkou bude podmíněno dohodou žadatele s vodárnou,“ vysvětluje Vlasák.

Na co můžete získat dotaciZdroj: DENÍK

Vodárny za nejschůdnější variantu považují platbu zmiňovaným paušálem. Mohou v tom pomoci i tzv. směrná čísla o spotřebě vody vydávaná resortem zemědělství. Ovšem lze vycházet i z aktuálního průměru, který je podle SOVAK zhruba 89 litrů vody na osobu a den. V každém případě způsob výpočtu stočného je vždy individuální a může se lišit. Cena za vodné a stočné v ČR podle Vlasáka v posledních letech roste jen o výši inflace. Splachování Dešťovky by na tom nemělo nic měnit.

PĚT TISÍC ÚSPĚŠNÝCH

Start Dešťovky II. oznámil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v Deníku minulý týden. Podmínky budou zveřejněny 7. srpna a 7. září začne elektronický příjem žádostí. Opět se budou podporovat tři typy zařízení (viz grafika), ale místo 110 stát nyní rozdá 240 milionů korun, což by mohlo vystačit na pět tisíc žádostí.

Ilustrační foto
Pekárny Agrofertu na Slovensku mají problém. Antimonopolní úřad provedl razii

Podle Pavla Válka, experta  na vodárenství ze společnosti Grant Thornton, bude dopad programu Dešťovka i v rovině „mediální výchovy“, kdy si lidé uvědomí, že s vodou se musí hospodařit. Reálný dopad na úspory nebude plošný, ale projeví se v nejsušších oblastech.