Vysokorychlostní internet mělo 63 procent domácností proti loňským 59 procentům. Osobní počítač mělo 67 procent rodin, což představuje nárůst o dva procentní body. Téměř čtvrtina domácností měla dva nebo více PC.

Podle Romany Malečkové z ČSÚ byla téměř každá domácnost s počítačem zároveň připojená k internetu. "U jednotlivců letos poprvé platí, že vlastník PC rovná se zároveň uživatel internetu. Je to dáno tím, že hlavním využitím počítače se stal právě přístup na internet," uvedla s tím, že vlastnictví PC a připojení k internetu uvádí shodně 69 procent jednotlivců starších 16 let.

Počet domácností připojených k internetu se za posledních pět let zvýšil o 1,4 milionu na 2,7 milionu. "Zatímco v roce 2007 byla k internetu připojena pouze čtvrtina domácností a nejrozšířenějším typem připojení bylo vytáčené připojení přes telefonní linku, v roce 2012 využívaly tento typ připojení jen čtyři domácnosti ze sta. Všechny ostatní byly připojeny vysokorychlostně," uvedl expert ČSÚ Martin Mana.

Wi-Fi vede

Nejčastěji používanou technologií pro připojení byly bezdrátové sítě Wi-Fi s podílem 48 procent. Následuje kabelový internet se čtvrtinovým podílem a xDSL s podílem 23 procent.

Podle údajů z roku 2011 Češi v rámci EU stále zaostávají ve vybavení výpočetní technikou. Evropský průměr je 77 PC na 100 bytů a 67 procent připojených domácností. Ve vybavenosti počítačem bylo Česko na 18. místě v EU a v rozšířenosti internetu na 15. místě ze 27 členských zemí.

Přes internet nakupovalo 31 procent Čechů proti 15 procentům před pěti lety. On-line nákupy využívá 44 procent uživatelů internetu, což je o jeden procentní bod více než v minulém roce. Nejčastěji nakupují oblečení, obuv a módní doplňky, a vstupenky. Obecně Češi nejčastěji na internetu posílají e-maily, čtou on-line zprávy nebo vyhledávají informace o zboží a službách. Na sociálních sítích se pohybuje 45 procent uživatelů internetu.