„Nevyužít stavu, kdy jsou věřitelé ochotni platit za to, že státu půjčují, by bylo velkou chybou," uvedl v dubnu ministr financí Andrej Babiš.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami Evropské investiční banky.

Čistě hypoteticky: kdyby se nyní České republice vrátily všechny pohledávky, které ve světě má a kterými by se upsaly dluhy Česka, se státním dluhem by to příliš nezahýbalo. Ke konci loňského roku ostatní země Česku dlužily 37,1 miliardy korun. Největší pohledávky přitom měla Česká republika na Kubě, a to 6,9 miliardy korun.

Přestože Česko má na krku dluh výrazně přesahující jeden a půl bilionu korun, patří v Evropské unii mezi země s nejnižším zadlužením. Ostatně loni vládní instituce hospodařily s nejnižším schodkem od roku 1995. „K historicky nejnižší úrovni deficitu nejvíce pomohlo čerpání z fondů Evropské unie, hospodaření místních vládních institucí a zdravotních pojišťoven," vysvětlil před časem důvod tohoto solidního výsledku ředitel odboru vládních a finančních účtů Českého statistického úřadu Václav Rybáček.

Loni Česká republika vykázala 41,06 procenta hrubého domácího produktu, čímž se zařadila na sedmé místo. Nejnižší zadlužení má v Evropské unii Estonsko, a to 9,7 procenta HDP. Následováno je Lucemburskem, Bulharskem, Lotyšskem, Rumunskem a Dánskem.

Státní dluh v miliardách korun.