Ministerstvo financí od dnešního dne umožňuje, aby si občané jako novinku na trhu kupovali stát­ní dluhopisy.

Až dosud to bylo možné jen přes profesionální investiční společnosti.

Je velmi pravděpodobné, že státní dluhopisy se i přes problémy veřejných financí stanou pro drobné investory „bezpečným přístavem“. Vzhledem k podmínkám, a v konkurenci ostatních finančních produktů, se však jejich výhody budou držet v mezích.

Vyhlídka na úspěch

Jak poukazují odborníci, státní dluhopisy se zařadí mezi konzervativní finanční produkty, i když jejich distribuci jistě pomůže i výrazná mediální kampaň.

„Domnívám se, že prodej pozitivně ovlivní slovo ‚státní‘ v názvu. V kontextu současných tržních pohybů a méně jistého ekonomického výhledu budou lidé chápat tuto investici jako jistou. Do značné míry budou mít pravdu, neboť stav veřejných financí České republiky experti hodnotí jako relativně dobrý. Dluhopisy si najdou fanoušky nejen na sociální síti Facebook, ale i reálné kupce,“ řekl k tomu Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Zda se podaří prodat celý zamýšlený objem ve výši deseti miliard korun, však není jisté. Oproti produktům dostupným na trhu už teď totiž dluhopisy nenabízejí žádné převratné výhody. Mezi hlavní plusy dluhopisů patří bezpečí prostředků a skutečnost, že lidé snadno pochopí, co vlastně kupují.

Nevýhodou bude naopak velmi nízké zhodnocení, které je srovnatelné se spořicími účty, nebo dokonce nižší než u současných nejvýnosnějších termínovaných vkladů. Obě formy uložení peněz jsou rovněž velmi bezpečné, protože vklady v bankách jsou pojištěné (i zde existuje státní garance, a to až do výše sto tisíc eur na osobu a vklad).

Konkurence nemizí

S penězi na obvyklých účtech lze navíc manipulovat pohodlně přes internet a v případě rostoucí inflace v následujících pěti letech mohou nabídnout možná i vyšší výnos, zatímco dluhopisy mohou v tomto smyslu ztrácet.

Konkurenty dluhopisů budou i garantované fondy, stavební spoření a u starších občanů s menším objemem prostředků také penzij­ní připojištění.

A jak by se lidé měli k nákupu dluhopisů postavit?

„Měli by na dluhopisy nahlížet stejně jako na ostatní finanční produkty a uvědomit si, že hlavním záměrem státu je co nejlevněji financovat vlastní dluh, tedy podpořit veřejné finance, z nichž mimochodem vyplácí například podporu jiných finančních produktů.

Při rozhodování je ideálním řešením vycházet z dlouhodobého osobního finančního plánu a peníze si rozložit do více investic. Jejich skladba by se měla řídit dobou, za kterou bude majitel peníze potřebovat, ale také investičním profilem jedince. Nákup dluhopisů je možné konzultovat také s osobním bankéřem či poradcem, který by měl zájemci předložit reálná čísla,“ radí Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Praxe ukáže

O tom, zda se vláda rozhodne i pro další emise dluhopisů, není zatím rozhodnuto. Může se stát, že nynější pokus zůstane jakousi osamocenou vlaštovkou, ale klidně také to, že příště bude ministerstvo financí vydávat dluhopisy i několikrát ročně.

Ostatně, naposledy se obyvatelé České republiky s dluhopisy v masové formě setkali před čtrnácti lety, kdy byly vydány takzvané povodňové dluhopisy. Zájem o ně předčil očekávání. Rozhodujícím kriteriem přitom bylo a je úročení.

A jak už bylo řečeno, to není při nynější úvodní emisi zrovna vysoké. Při jednoleté investici vyděláte dvě procenta a v případě, že s dluhopisem nebudete hýbat celých pět let, pak šest procent. Vše je však relativní, dalším důležitým hlediskem by měla být jistota návratu vložených prostředků, tedy víra v to, že stát „půjčené“ peníze skutečně vrátí podle dohodnutých podmínek. Proto úvaha o koupi stojí za to.

když chcete nabídku využít

- Dluhopisy si můžete od dnešního dne koupit jednoleté nebo pětileté. Stát je vydá v celkové hodnotě deset miliard korun. Efektivní úrok z investice dosáhne asi tři procenta ročně. Výnos se bude danit stejně jako bankovní úroky, tedy patnácti procenty. Prodej dluhopisů skončí prvního listopadu.

- Dluhopisy jako zaknihované cenné papíry je možné kupovat až do prvního listopadu 2011 ve vybraných pobočkách tří největších českých finančních institucí České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky. Celkově je prodejních míst k dispozici téměř čtyři sta.

- Nominální hodnota jednoho dluhopisu je jedna koruna. Nejmenší množství, které si můžete koupit, je ovšem tisíc kusů. Jinými slovy, vaše investice nemůže být nižší než tisíc korun.

- Objednávku zaplatíte na místě v hotovosti, anebo do pěti pracovních dnů od objednávky převodem z účtu.

- Emise bude vydána letos 11. listopadu. K tomuto termínu budou mít lidé dluhopisy připsány v elektronické formě na příslušných majetkových účtech.

- Investované peníze dostanete zpátky i s výnosem za jeden rok, případně za pět let. Můžete však požádat také o předčasné splacení, které bude možné jednou za rok, v pevně stanovených termínech. Výjimku budou tvořit investice nad půl milionu korun, pro které platí zvláštní režim.

- Dluhopisy bude možné převést i na jinou osobu, a to za poplatek 480 korun. Rovněž je bude možné dědit. V tomto případě dosahuje poplatek 72 korun.