Někteří investoři jsou ochotní za držení dluhopisů vládě platit, uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Za dnešním výsledkem jsou podle něj především intervence České národní banky, která kupuje eura a prodává koruny. Tím vytváří přebytek domácí měny, za kterou investoři kupují právě třeba české státní dluhopisy.

"Někteří hráči na trhu sázejí také na možnost snížení sazeb ČNB do záporu. Pak by i dluhopis s výnosem -0,001 procenta byl paradoxně výhodnou investicí," uvedl analytik. Upozornil, že investoři považují české státní dluhopisy za bezpečné už několik let. "Nejde bezprostředně o ocenění důvěryhodnosti a udržitelnosti českého dluhu," podotkl Dřímal.

"Jedná se o další potvrzení pozitivního vnímání České republiky na finančních trzích a pokračování příznivého trendu ve vývoji státních financí České republiky, který započal v roce 2014, kdy se poprvé od roku 1995 podařilo dosáhnout meziročního poklesu státního dluhu," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

"Česká republika se tím vedle zemí, jako je například Švýcarsko, Švédsko či Dánsko, zařadila mezi první státy na světě neplatící eurem, kterým se na finančních trzích podařilo dosáhnout záporných sazeb," dodalo ministerstvo financí.

Období záporných výnosů českých dluhopisů by podle Dřímala kvůli pokračování intervenčního režimu ČNB nemělo jen tak skončit. "Ministerstvo financí by tak mohlo ušetřit stovky milionů korun nákladů na obsluhu státního dluhu," odhadl. Jde především o platbu úroků ze státního dluhu dluhu, tyto výdaje loni klesly o 2,3 miliardy korun proti roku 2013. Pro letošek čeká ministerstvo další pokles.

Celková jmenovitá hodnota dluhopisů prodaných se záporným výnosem v dnešní aukci činila 3,75 miliardy korun.