Budovy Státní opery jsou zavřené přes půl roku, podle původních plánů se mělo začít stavět loni na podzim. Oprava má podle dřívějších plánů trvat 27 měsíců. Program této a příští sezony se odehrává na náhradních místech.

Vítěze tendru vybralo před loňskými Vánocemi ND 

ÚOHS zahájil správní řízení na návrh sdružení Společnosti Opera 2016 v čele s Metrostavem, které v soutěži neuspělo. Spolu s Metrostavem byly mezi firmami, které se obrátily na ÚOHS, firmy Průmstav, Geosan Group a PSJ.

Vítěze tendru vybralo před loňskými Vánocemi Národní divadlo na základě doporučení vládou jmenované hodnotící komise. „Vyhodnocení veřejné zakázky probíhalo v souladu se všemi zákonnými nároky a v optimálních lhůtách. Všichni uchazeči o tuto veřejnou zakázku splnili kvalifikační předpoklady a nikdo nebyl ze soutěže vyloučen," uvedl již dříve Staněk.

Rekonstrukce by neměla přesáhnout 27 měsíců 

O rekonstrukci opery se mluví léta. Cena, kterou za ni má stát zaplatit, rostla. Při vyhlašování soutěže loni v únoru se odhadovala přibližně na miliardu korun. Pod tuto sumu se v tendru dostali ještě tři uchazeči, další tři ji překročili.

K těm patřila i společnost Opera 2016. Financování generální rekonstrukce zajišťuje program Péče o národní kulturní poklad. Rekonstrukce budovy, která prošla většími úpravami naposledy v 70. letech minulého století, by neměla přesáhnout 27 měsíců.

Částí oprav budou i restaurátorské práce 

Rekonstrukcí projde celá budova opery, včetně jejího zázemí, které se nachází v prostorách bývalého Federálního shromáždění a okolních venkovních prostor. Hlediště dostane nové sedačky, nová bude jevištní technologie i točna pod jevištěm. Úpravám se nevyhne ani půltunový lustr. Nemalou částí oprav budou restaurátorské práce.