Členské státy MMF se už před pěti lety dohodly, že rozšíří hlasovací práva zemím jako je Čína nebo Indie a omezí dominantní úlohu západoevropských států a USA ve čtyřiadvaceti­členném řídícím orgánu fondu.

Americká vláda sice plán podpořila, nepodařilo se jí ale zatím přesvědčit Kongres, aby schválil finanční prostředky nezbytné k realizaci reformy. Spojené státy v MMF mohou reformní plán blokovat, protože disponují dostatkem kontrolních hlasovacích práv.

Na páteční schůzi skupiny G20 se diskutovalo o tom, jak americké veto obejít. Vedení MMF navrhlo „prozatímní" plán, který by některým rozvíjejícím se státům rozšířil hlasovací právo, aniž by Washington mohl své právo veta uplatnit. Dohody nakonec dosaženo nebylo a plán byl ze závěrečného komuniké vypuštěn.

Některé státy, například Rusko a Brazílie, navrhovaly, aby se USA svých hlasovacích práv dočasně vzdaly, dokud nebude reformní plán schválen. Ani tento záměr neprošel, protože většina členských států MMF pochybovala o tom, že by s ním americká vláda souhlasila.

Ministři skupiny G20 v závěrečném prohlášení vyjádřili „hluboké zklamání," že se plány z roku 2010 nedaří prosadit. Vyzvali Spojené státy, aby k jejich přijetí přispěly. Podle ministra financí USA Jacka Lewa bude americká vláda „dál vyvíjet tlak na Kongres, aby nezbytné reformy schválil co nejdříve".