Silniční výstavbu v Česku by podpořilo rozložení financování jednotlivých staveb do více let, celkové úspory a projekty PPP spolupráce veřejného sektoru a soukromých firem. Novinářům to dnes řekl Petr Svoboda, jednatel Sdružení pro výstavbu silnic Praha, jehož členy jsou největší stavební firmy v Česku. Objem výstavby silničních staveb v Česku, plánovaný ministerstvem dopravy v koncepci rozvoje dopravní infrastruktury, je nedostatečný, zopakovali stavbaři.

„Vztahy se státními podniky jsou dnes na velmi špatné úrovni, s Ředitelstvím silnic a dálnic skoro nekomunikujeme,“ uvedl předseda sdružení Petr Čížek. Podle něj byl v loňském roce dokonce odvolán zástupce svazu z příprav materiálu ministerstva dopravy k rozvoji dopravní infrastruktury do roku 2025, takzvané superstrategie. Využívání projektů PPP a úspory ovšem prosazuje i ministerstvo dopravy.

Útlum ve stavebnictví je podle Svobody zřejmý už delší dobu a je možné jej sledovat i z množství vyrobené asfaltové směsi, která je nejběžnějším stavebním materiálem v oboru. Podle něj se v Česku v roce 2006 vyrobilo této směsi 7,5 milionu tun, loni výroba klesla na šest milionů a v letošním roce odhaduje propad výroby na pět milionů tun.

Plán pro získání financí

Pro získání většího objemu financí na dopravní stavby nabízí Sdružení pro výstavbu silnic Praha plán Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) z prosince minulého roku. SPS v něm vybízel například ke zvýšení cen dálničních známek a sazeb mýtného a zavedení hromadné daně z motorových vozidel.

SPS v minulosti kritizoval i dopravní superstrategii, dokument je podle svazu nedopracovaný a navrhovaný rozsah nových dopravních staveb je prý nedostatečný. Kritice tento návrh přehledu priorit dopravní výstavby do roku 2025 podrobil také například sněmovní hospodářský výbor a některé kraje.

Sdružení pro výstavbu silnic Praha má 50 členů, mimo jiné to jsou Hochtief, Metrostav, Skanska, Strabag či Eurovia. Členské organizace se zabývají výstavbou, rekonstrukcemi a údržbou dálnic, silnic a mostů, jejich projektováním a poradenstvím, některé také výrobou a prodejem stavebních materiálů nebo strojů.

Čtěte také: Nový úsek R6 připravil řidičům nečekané nástrahy