„Za naši skupinu pokles bohužel potvrzujeme. V České republice jsme ke konci září meziročně zaznamenali pokles obratu o 19 procent. Ani zásobník práce na další období nevykazuje povzbudivé hodnoty," sdělila v úterý mluvčí Eurovie Iveta Štočková.

Investiční výstavba v ČR je paralizována

Firma tento vývoj podle ní předpokládala. Ovšem nikoliv kvůli nedostatku financí na výstavbu, ale vzhledem k vývoji kolem EIA (posuzování vlivu staveb na životní prostředí), komplikované a zdlouhavé administrativě. „Z našeho pohledu je investiční výstavba v České republice paralyzovaná a pozvolné zlepšení odhadujeme zhruba do tří let," doplnila Štočková.

Pokles tržeb potvrzuje také firma Strabag. „Nepříznivý vývoj v oboru pociťujeme. Na aktuální situaci reagujeme tím, že se v oblasti dopravního stavitelství orientujeme zejména na opravy a rekonstrukce silnic a dálnic," uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Některé firmy evidují nižší tržby

Podobně je na tom i Skanska. Podle statutárního ředitele Skanska ČR a SR Michala Jurky společnost v porovnání s předchozím rokem zatím eviduje nižší tržby, hlavně kvůli zpoždění ve vypisování nových infrastrukturních projektů.

„Veřejní investoři nejsou schopni udržet stabilní přísun investičních prostředků do infrastruktury a znovu rozkolísávají již tak chatrný stav stavebního trhu," dodal Jurka. Firmě klesají tržby i v sektoru pozemního stavitelství, který podle něj táhnou pouze developeři.

Zasobník práce se oproti loňsku zlepšil 

Pouze Metrostav pokles tržeb neočekává. „Na výpadek poptávky na domácím trhu reagujeme obchodními aktivitami v zahraničí. Zakázky mimo Českou republiku nyní tvoří třetinu našich výkonů. Co se týče zásobníku práce, lze konstatovat, že oproti předchozímu roku se zlepšil," uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Podle člena představenstva Hochtiefu Tomáše Korandy měla firma na konci letošního září zásobu práce zhruba na úrovni dvou třetin plánovaného obratu na příští rok.

Žádná z oslovených firem nepropouští 

Strabag má podle Novotné zásobník práce naplněn a naplno využívá i svoje výrobní kapacity. Skanska získala na konci srpna zakázku na Slovensku za 5,3 miliardy korun. „Díky tomu je naše aktuální zásoba práce meziročně o 18 procent vyšší," dodal Jurka.

Přes aktuální krizi v oboru žádná z oslovených firem nepropouští. „Žádné hromadné propouštění zaměstnanců se nekonalo a ani se k němu výhledově nechystáme. Domníváme se, že po deseti letech pozvolného redukování stavu zaměstnanecké základny jsme dosáhli optimální hladiny pro firmu naší velikosti a obratu," doplnil Koranda.

Čtěte také: Stavební firmy v Praze přes krizi v oboru nepropouštějí